3. novembar 2022.3. nov 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

RAZGOVOR SA DIREKTORKOM PU “POLETARAC” KOCELjEVA MARINOM GAJIĆ

“Poletarci” u novom vrtiću

Vrednost investicije je oko 320 miliona dinara a investitor je Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije
O uslovima boravka dece i rada zaposlenih u rekonstruisanom i dograđenom vrtiću u Koceljevi, razgovarali smo sa direktorkom PU „Poletarac“, Marinom Gajić.

Nakon dužeg perioda ovu radnu godinu dočekali ste u novom vrtiću. Koliko dugo je trajala izgradnja, dogradnja i rekonstrukcija ovog objekta i kolika je vrednost investicije?
-Dogradnja, izgradnja i rekonstrukcija PU “Poletarac” u Koceljevi započela je u februaru 2021. godine i zaključno sa 1. septembrom u potpunosti je završen ovaj projekat. Mi smo 1. decembra prošle godine ušli u prvi deo završenog objekta, imajući u vidu da je izgradnja bila fazna. Kasnije, negde tokom maja meseca ušli smo i u drugi deo objekta, da bismo 1. septembra pustili u rad kompletnu zgradu PU “Poletarac” čime smo primili svu zainteresovanu decu, odnosno ukinuta je lista čekanja koja je nekoliko godina unazad bila formirana baš zbog nedostatka prostornih kapaciteta. Vrednost investicije je oko 320 miliona dinara a investitor je Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije.

Dobili ste jedan potpuno nov objekat, znatno veći, moderniji. Koliko je to značajno za samo funkcionisanje u odnosu na uslove i kapacitete sa kojima ste svojevremeno raspolagali?
-U odnosu na sedam boravaka koje smo imali u staroj zgradi, sada radimo u 11 boravaka celodnevnog programa i imamo jednu pripremnu predškolsku grupu, tzv. poludnevni boravak. Neto kvadratura ovog prostora je skoro tri hiljade kvadrata. Od prethodne zgrade nam je ostao deo prostora površine 280 kvadrata koji je sazidan 2011.godine. Sve ostalo je porušeno i na tom mestu nikla je nova zgrada. Prethodni prostorni kapaciteti su bili oko 1,2 hiljade kvadratnih metara. Kapacitet starog, montažnog objekta bio je 96 dece plus proširenog dela od pre 11 godina oko 50 u zavisnosti od uzrasta. Sada su nam ti kapaciteti značajno prošireni i pružaju mogućnost prijema oko 300 dece. Mi smo u trenutku početka nove radne godine u septembru primili svu zainteresovanu decu. Nemamo ih više na čekanju, što je bila svrha izgradnje vrtića.

Foto: "Glas Podrinja"


Roditelji su mogli, kao i ranije, da konkurišu za prijem dece u vrtić elektronskim putem. Ipak, ostavili ste mogućnost i za lično, neposredno konkurisanje u prostorijama ustanove. Zašto?
-Primili smo i decu roditelja koji u trenutku konkursa ili nisu bili u Koceljevi ili prosto u tom trenutku nisu znali ili se nisu snašli u elektronskom konkurisanju. To su zaista bili pojedinačni slučajevi ali smo i njima izašli u susret i omogućili da svoju decu upišu u vrtić. Ove godine upis je vršen kao i prethodnih godina u periodu kada nam je preko e portala e vrtić otvoren konkurs na neke 3-4 nedelje. Potom je Upravni odbor otvorio još jednu nedelju za lično donošenje dokumenata i to smo radili iz razloga što je zidanje objekta bilo u toku i mi nismo bili sigurni da li će baš predviđenim tokom teći kako bi kompletno zgrada bila završena na vreme. Kako će biti u narednim godinama videćemo. Bitno je da smo u ovom trenutku primili svu decu, adaptacije su krenule uredno. Svi roditelji koji su podneli zahtev kada je bio upis, odnosno konkurs za upis, potpisali su ugovore i nije bilo odustajanja zainteresovanih.

Koliko dece boravi u vrtiću od septembra?
-Preko 260 dece je krenulo prvog septembra u vrtić u celodnevnom boravku plus pripremni predškolski program. Imamo jednu grupu u Koceljevi u samom objektu i imamo grupu u Svileuvi, u Draginju , Kamenici i Donjem Crniljevu. Ukupan broj dece u PU “Poletarac” Koceljeva u radnoj 2022/2023 oko 310.

Preko 260 dece je krenulo prvog septembra u vrtić u celodnevnom boravku plus pripremni predškolski program


Koji su benefiti novoizgrađenog objekta iz perspektive zaposlenih?
-Stari vrtić, koji je bio star tačno 40 godina, je imao dušu i biće potrebno vreme da i novom udahnemo jedan poseban život. Ali, svakako raditi u novom i ovakvom objektu je nešto posebno i sličnog objekta nema u bližoj okolini. Zaista je divno raditi i provoditi vreme u novoj zgradi. I sami roditelji novoupisane dece koji su došli da potpišu ugovor su imali priliku da uđu u prostorije i vide kako to sve unutra izgleda i bili su fascinirani. Međutim, roditelji čija su deca ranije bila upisana i koji zbog aktuelnih epidemioloških mera nisu imali prilike da vide obdanište, mogli su to da učine krajem avgusta meseca, tokom roditeljskih sastanaka. Sve te povrtane informacije od njih samih jesu da su svi zaista oduševljeni.

Kod roditelja se vidi jasno neka vrsta zadovoljstva i drago im je što njihova deca imaju priliku da borave i rastu u jednom ovakvom prostoru, modernom i komfornom.
Osim nove zgrade dobili smo i potpuno novu opremu, kako kuhinjskog dela, tako i administrativnog i naravno, pre svega dela u kojem borave deca. Tu je i dvorište koje će tek zasijati punim sjajem kada bude obogaćen zelenilom i ukrasnim biljem. Akcenat je bio na završetak zgrade i kompletiranje unutrašnjeg prostora.

U narednom periodu bavićemo se spoljašnjim delom. Igralište za decu je završeno. I ono je, kao i sve drugo, odrađeno po standardima, sa upotrebnom dozvolom. Za nas kao zaposlene je divno raditi u nečem što je novo. Daje nam i obavezu ali i motiv da radimo još više i bolje. Mi važimo za kolektiv koji radi timski i to se negde pokazalo kao neprocenjivo, u ovom periodu posebno dok je trajalo preseljenje i uređenje zgrade. To je negde bila naša snaga i do sada i verujem da će biti i u narednom periodu i da će ova ustanova zablistati u punom sjaju, na onaj način na koji smo mi navikli u toku rada u staroj zgradi.

Foto: "Glas Podrinja"


Uslovi su neuporedivo bolji. Ali sa novim uslovima stižu i novi izazovi. Koji su u ovom trenutku najizraženiji?
-Od septembra mi smo u obavezi da primenjujemo nove osnove programa “Godine uzleta”. Vaspitači su tokom februara, marta i ovog perioda od juna do septembra prošli kroz obuku za nove osnove. Imali smo i mentorsku podršku i možda nam je u ovom trenutku to najveći izazov, obzirom da ulazimo u potpuno nove osnove. Vaspitači koji rade duži niz godina prošli su kroz nekoliko modela programa i nema sumnje da ćemo mi dati svoj maksimum. Prva godina uvek bude najteža jer su svi često u nedoumici kako nešto uraditi, implemenirati na najbolji mogući način. Različito će biti i dokumentovanje i aktivnosti sa decom.

Prostorni kapaciteti su veći. Šta je sa ljudskim resursima? Da li imate dovoljan broj zaposlenih, kako vaspitača, tako i pomoćnog osoblja?
-Prvog septembra tražili smo saglasnost za proširenje ljudskih resursa i dobili ga. Tako da rad u ovoj radnoj godini započinjemo i radićemo tokom 2022/23 po svim normativima, kako po broju dece u grupama tako i po broju zaposlenih.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa