3. novembar 2022.3. nov 2022.
Duel protiv Bečlija:  Podrinje – Baden 13:3, Foto: Privatna arhiva

Duel protiv Bečlija: Podrinje – Baden 13:3, Foto: Privatna arhiva

U RINGU PROTIV ZABORAVA

Kada je fudbal bio predigra boksu

Sticaj okolnosti i onda dozvoljena fuzija beogradskog Radničkog i kluba Beograd onemogućili su Podrinje da kroz baraž, kao republički prvak, izbori plasan u Prvu saveznu ligu, međutim kao utešna nagrada stiglo je mesto u novoformiranoj Drugoj saveznoj ligi. Šapčane su čekale borbe protiv rivala iz Zagreba (Metalac i Borac), Zemuna (Jedinstvo), Sarajeva (Milicionar), Subotice (Spartak), Osijeka (Mladost) i Ljubljane (Miličnik).

Na granici između pete i šeste decenije prošlog veka, popularnost boksa raste, a mečevi, kada vremenski uslovi dozvoljavaju, organizuju se na fudbalskom terenu Mačve. Najpre nastupe fudbaleri, a potom se, po završetku isprazni teren, gledalište, montira ring i počinju boks mečevi. Nekoliko hiljada ljudi iznova popuni tribine spremno da pruži podršku svojim miljenicima: Rokici, Vekanu, Jančiki, Nuki, Mandži, Kostićima...

Od sjaja do očaja
Godina o kojoj pišemo, 1950. značajna je po više osnova. Podrinje je debitovalo u Drugoj saveznoj ligi. Počelo je fantastično, bila ubedljivo prva, a onda je usledio veliki pad, porazi u nizu, tri službenim rezultato 16:0 i konačno šesto mesto, odnsono opstanak, dogodio se samo zahvaljujući dobrom početku. Prvi put je šabački klub imao takmičara van grada Milutina Živkovića, prvi put je organizovan internacionalni meč kod nas, a na koncu, krajem 1950. godine klub menja ime i postaje Bokserski klub „Mačva“.

Duel protiv zagrebačkog Borca 1950. godine privukao je pažnju oko 5.000 navijača. Podrinje je slavilo 9:7. Živković je pobedio Marića, Domić Pribanića, Veselinović Berkovića i Kostić Popovića. Neodlučno su boksovali Jančikić i Klasić, dok je Papajčić izgubio od Dombaja, a Kostić, u velter kategoriji od Majcena.

Prvi internacionalni meč u Šapcu organizovan 1950. godine


Krajem aprila na stadionu Mačve je gostovao Milicionar iz Sarajeva. Duele je posmatralo „samo“ 3.000 posetilaca koji su ispratili trijumf svog tima od 10:6. Lukić Rokica je pobedio Miškovića, Živković je bolji od Blaževića nokautom u drugoj rundi. Veselinović Mandža pokazuje više od Čengića, dok je gostujući borac Šalapa morao da čestita Stojićeviću. Nije bilo pobednika u duelima Jankovića i Popovića u bantam kategoriji, odnosno Kostića i Zagorca u velter. Jedinu pobedu za Sarajlije ostvario je Pelikan protiv Domića. Bodove je Milicionar osvojio i u teškoj kategoriji, jer bokseru Mačve lekari nisu dozvolili nastup.

Pred duel Podrinje – Metalac (Z): stoje: Vekan Janković, Mandža Veselinović, Mima Matić (član uprave), Dragan Kostić Zeka, Lazar Todorović (predsednik kluba) i tetka Berta; čuče: Đuro Trajković, Paće i Dušan Jančikić – Jančika, Foto: Privatna arhiva


Logična posledica velike popularnosti boksa u Šapcu bio je i prvi internacionalni meč u Šapcu organizovan u avgustu 1950. Bečki Baden je gostovao pred 4.000 navijača. Iako je reč o izuzetnom rivalu, Podrinje je pobedilo 13:3. Četiri trijumfa zabeležena su nokautom. Lukića Rokica u bantamu, Nuka Domić u lakoj, Kostić u velter, Mandža Veselinović u srednjoj kategoriji oborili su rivale i to redom: Berhubera, Dimu, Pikera i Velnira. Pobedio je u muva kategoriji Jančikić Jančika, poražen je poluteškaš Kostić od Vajningera, odnosno Janković od Piklajha u meču van konkurencije. Stamenković, pozajmljen iz beogradskog Metalca, za ovu priliku, boksovao je nerešeno protiv Briha u lakoj kategoriji.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa