29. decembar 2011.29. dec 2011.
RAZGOVOR SA PREDSEDNIKOM OPŠTINE KOCELjEVA VEROLjUBOM MATIĆEM

U NOVOJ GODINI NOVA RADNA MESTA

Godinu 2011. Opština Koceljeva završava uspešno, uprkos problemima koji su došli sa svetskom ekonomskom krizom. Kako vi to komentarišete?
- Moja procena je da je godina bila uspešna, imajući u vidu sve okolnosti koje su nas pratile, prvenstveno ekonomska kriza.
Šta bi moglo da se istakne kao posebna karakteristika koalicione vlasti koja je konstituisana u opštini vašim ponovnim izborom posle lokalnih izbora 2008. godine?
- Činjenica je da je svakoj opštini koja ima stabilnu koaliciju mnogo lakše, da ne kažem da joj je zagarantovan bolji uspeh, nego onim lokalnim samoupravama koje imaju probleme u koalicionoj vlasti. Sada se, sobzirom da se bliži kraj mandata ove koalicije, mogu davati ocene kako je ona funkcionisala. Od sedam opcija u skupštini svih sedam je funkcionisalo praktično jedinstveno, iako koalicioni sporazum nije obuhvatao sve partije. Jedna je bila van tog sporazuma, ali se i ona praktično pridodala zbog interesa građana i sredine u kojoj živimo. Posle toga ta partija se podelila na dve, pa smo dobili opoziciju, ali ne opoziciju koja nas ometa. Mislim da je ova koalicija funkcionisala dosta dobro uz tekuću problematiku koja se pojavljivala ali u maloj meri, tako da je moja ocena pozitivna i rezultati toga su vidljivi.
Bliže se izbori. Kakav ishod očekujete i kakvu poruku imate za građane i političke partnere?
- Poruka za političke partnere je da izborima priđemo na jedan korektan način, da u izbornim aktivnostima realno priđemo građanima, da svaka politička opcija ubedi svoje birače da ih glasaju ali da to ne bude na jedan nedostojan način. Građani neka se opredele za opciju za koju misle da je za njih najbolja. Na lokalnom nivou smatram da će neka buduća koalicija trebati i morati da nastavi putem koji je započet. Mi se na lokalu moramo držati i oslanjati jedni na druge, bez obzira na političku obojenost, kako bi nam svima bilo bolje. Poznato je da ja nastupam iz pozicije nezavisnog kandidata i da sa svim političkim opcijama koje funkcionišu ovde imam za sada korektnu saradnju. Moj predlog je da bude fer-plej a rezultate ćemo videti posle izbora.
Prilikom obeležavanja Dana opštine pomenuli ste nova privredna ulaganja. Da li možete da otkrijete o čemu je konkretno reč?
- Da, i pomenuću deo toga. Ono što je sasvim izvesno to je da Rauh pravi novu fabriku koncentrata u okviru postojećeg kruga koja je možda veći dobitak nego ova postojeća, jer će proizvodnja biti naslonjena na voćarsku proizvodnju. Sa fabrikom koncentrata Rauh će biti jedan od najvećih dobitaka za Srbiju jer će uzimati ogromne količine voća da bi napravio koncentrate. Verovatno će i naša zemlja biti malo tržište. Veoma je važno i to što za proizvodnju koncentrata nije neophodan prvi kvalitet voća tako da će proizvođači i van granica ove opštine moći da plasiraju i drugi i treći kvalitet svojih proizvoda. Osim toga u pripremi smo i ne bih još imenovao investitora, ali u fazi je prikupljanje neophodnih dozvola za jednu veliku investiciju koja će otvoriti od 250-300 radnih mesta i to će uglavnom biti zaposlena ženska radna snaga.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa