1. decembar 2022.1. dec 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Grad Šabac uz podršku EU gradi Naučni centar za darovitu decu

Sistemska podrška talentima

Naučni centar za mlade talente sa kabinetima za fiziku, biologiju i hemiju, multimedijalnom učionicama, internet kafeom kao i 14 trokrevetnih soba za smeštaj dece iz cele Srbije. Zahvaljujući projektu Grad Šabac će obezbediti kontinuiranu podršku deci kako bi se njihovi talenti od najranijeg detinjstva i kroz adekvatne programe razvijali
U Grad Šabac uz podršku Evropske unije preko programa EU PRO Plus, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije (UNOPS) realizuje projekat „Fabrika ideja za 21. vek“. Planirano je da u okviru projekta bude dostupan Naučni centar za mlade talente sa kabinetima za fiziku, biologiju i hemiju, multimedijalnom učionicama, internet kafeom kao i 14 trokrevetnih soba za smeštaj dece iz cele Srbije.

-Ovim projektom obezbedićemo sistemsku podršku talentovanoj deci, ne samo u Šapcu, već i celokupnom Mačvanskom okrugu. Naučni centar biće otvoren za sve one koji budu zainteresovani za kvalitetne programe koje ćemo plasirati. Važno je na vreme prepoznati talente i sistemski im omogućiti da svoje potencijale razvijaju. Uz podršku mladima, vrednost projekta je što od objekata koji su bili ruinirani, pravimo nove, funkcionalne. Obezbedićemo vrhunske uslove za dobar i kvalitetan rad sa darovitom decom kako bi postizali zapažene rezultate ne samo u zemlji, već i svetu- istakao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Foto: "Glas Podrinja"


Projekat u Šapcu je jedan od 33 na nivou Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa više od 5,5 miliona evra kako bi se unapredio kvalitet života ljudi u tim zajednicama. Evropska unija u projektu učestvuje sa 180.000 evra, a Grad Šabac sa značajnim sredstvima od skoro 195.000 evra.

Planirano je da objekat paviljona na Letnjikovcu bude potpuno rekonstruisan u nov objekat Naučni centar. Radovi podrazumevaju zamenu krovnog pokrivača uz rekonstrukciju krovne konstrukcije, izolaciju fasade, zamenu spoljašnje i unutrašnje stolarije.

Evropska unija u projektu učestvuje sa 180.000 evra, a Grad Šabac sa značajnim sredstvima od skoro 195.000 evra


-Veoma smo ponosni na ovaj projekat, jer se kroz njega bavimo darovitima. Tokom implementacije imamo niz aktivnosti koje ćemo realizovati sa partnerima: Predškolskom ustanovom „Naše dete”, Centrom za stručno usavršavanje, Vaspitačkim udruženjem „Sunce” i Društvom učitelja Šabac. Uz infrastrukturni deo projekta, rekonstrukciju paviljona na Letnjikovcu imaćemo i programski deo u kom ćemo različitim aktivnostima promovisati i podsticati darovitost. Naučni centar je namenjen deci uzrasta predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta - naglasila je Ana Marinković rukovodilac projekta i dodala da će u novom objektu u avgustu 2023. biti organizovan Matematički kamp za decu iz cele Srbije.

Foto: "Glas Podrinja"


Zahvaljujući projektu Grad Šabac će obezbediti kontinuiranu podršku deci kako bi se njihovi talenti od najranijeg detinjstva i kroz adekvatne programe razvijali.

-Naučni centar je veoma značajan za decu i mlade kojima je nauka interesovanje i opredeljenje. Smatram da je ovo odlična prilika za sticanje novih znanja i podrška - rekao je Petar Popović, učenik prvog razreda Šabačke gimnazije koji putuje na Internacionalnu naučnu juniorsku olimpijadu u Kolumbiju kao predstavnik Srbije sa još pet talentovanih učenika iz Beograda i Novog Sada.
M. Ž.

Najnoviji broj

26. januar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa