1. decembar 2022.1. dec 2022.
Što god tkaš, vezuj konce za nebo
Danica Marković Jekić - darivanje je poseban dar

Što god tkaš, vezuj konce za nebo

„Zbog dece sam u Muzičkoj školi i zbog još jedne umetničke duše koja boravi daleko od nas u jednoj Uzvišenoj otadžbini. Rekoh u spomen na mog Dejana, a deci na korist i zadovoljstvo. Moje srce je puno ljubavi za njih, pa otud i moja donacija kao najveći zgoditak do sada, koncertni klavir Šigeru Kavai CK-7.“, Danica Marković Jekić
Nedavno je Muzička škola Mihailo Vukdragović dobila vrednu i značajnu donaciju, klavir Šigeru Kavai CK-7. Za buduće vitrutoze, ali i u znak sećanja na prerano preminulog Dejana Isailovića Isu, klavir je dar njegove majke Danice Marković Jekić.

-Davno je to bilo, kada mi se moj Dejan obratio rečima: „Mama, da sam završio odsek klavira u muzičkoj školi, gde bi mi bio kraj...“ Koncertni klavir Šigeru Kavai je tu kao novi početak, na radost sve dece, a moje veliko zadovoljstvo. Slava Bogu! U školi ima više mladih, maestralnih pijanista i još koliko? Njegova kuća u polu srpskom stilu pretvorila se s ljubavlju u koncertni klavir za decu ovog grada, u Muzičkoj školi. Jednom rečju, Šapcu c ljubavlju- pojašnjava Danica i dodaje da je ljubav snaga koja sve pokreće, te da ni stvaralaštvo nije moguće bez nje.

Ispravka
Nenamernom greškom u štampanom izdanju Glasa Podrinja (10.11.2022. ) navedeno je da je Fondacija „Dejan Isailović Isa“ poklonila klavir Muzičkoj školi, što je nenamerna materijalna greška autora teksta pod nazivom „Dogi s ljubavlju“. Darodavac je Danica Marković Jekić, a Fondacija „Dejan Isailović Isa“ izbirisana je registra 6.1.2021. godine.


-Nema umetnosti bez ljubavi. Muzička škola, hramovna institucija, rasadnik muzičke umetnosti više decenija. Odabrana škola, đaci, profesori. Škola gde se tonovi svakog minuta, sekunde slivaju u kapi vode sa izvora Boga živoga. Deca imaju talentat. Šta je još potrebno? Instrumenti... Pa naravno, bez njih se ne može. Veličina je poklanjati. Zbog dece sam u Muzičkoj školi i zbog još jedne umetničke duše koja boravi daleko od nas u jednoj Uzvišenoj otadžbini. Rekoh u spomen na mog Dejana, a deci na korist i zadovoljstvo. Moje srce je puno ljubavi za njih, pa otud i moja donacija kao najveći zgoditak do sada, koncertni klavir Šigeru Kavai CK-7.

Danica Marković Jekić


Klavir je deo vrednih i značajnih donacija koje je tokom godina Danica Marković Jekić poklonila Muzičkoj školi. Ideja o pomoći talentovanoj deci nastala je pre više od deceniju. Na memorijalnom džez koncertu održanom 8. februara 2008. godine y Šabačkom pozorištu promovisana je ideja da se osnuje fondacija kao institucija sa likom i imenom Dejana Isailovića Ise, na predlog majke Danice i uz podršku prijatelja, najpre Muzičke škole i tadašnjeg direktora prof. Dragana Karića. Zamisao je pretvorena u delo. Fondacija je upisana u registar, 20.01.2012. godine i deluje sve do 06.01.2021. kada je izbrisana iz registra.

Dejan Isailović Isa
Rođen je 25.08. 1964. godine u Šapcu od majke Danice i oca, sada upokojenog Pavla Isailovića. Najpre završava šestogodišnju, nižu Muzičku školu, odsek harmonika, a potom nastavlja i završava odsek kontrabaca. Završio je vanredno Višu pedagošku akademiju uz bavljenje, njegovom omiljenom, muzikom. Uporedo, uz rad na voćnjaku, upisuje Učiteljski fakultet u Somboru na kom mu je ostalo nekoliko ispita do završetka.
Svirao je u džez orkestru Lazara Tošića u Beogradu. Leta 1987. godine snima numeru na bas gitari što se smatra visokim umetničkim dometom. Sa orkestrom je gostovao širom Jugoslavije, Austrije i Nemačke. 1989. godine izdavačka kuća ,Glas crkve“ iz Šapca izdaje muzičku kasetu ,Niko nema što Srbin imade“ uz pojanje profesora muzike i pevanja beogradske Bogoslovije g. Vlade Mikića i g. Radomira Perčevića, uz orkestar g. Milenka Božića iz Šapca. Prihod od prodaje kasete priložen je za izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu. Za ovaj gest svima članovima orkestra uručene su zahvalnice velikog dobrotvora. Zahvalnicu u zvanje ktitora – velikog zadužbinara Svetog Save, posthumno, na Dejanovo ime donirala je 2010. godine majka Danica. Zahvalnice sada krase spomen sobu u manastiru Kaona. Svirao je duže vreme u orkestru ,Čarolija“ i kratko u KUD ,Abrašević“. Nakon rata gostuje u Vukovaru, na Palama itd. Nastupao je na festivalu narodne pesme ,Raspevana jesen“ 1994. godine. Od “Glasa Podrinja“ u Šapcu primio je 1990. godine zahvalnicu za uspešnu i dugogodišnju saradnju.


-Fondacija je jedan vid dobročinstva. Po onoj svetoj: ,Što god da nameravaš, oslušni savet sa neba“ ili: ,Što god tkaš, vezuj konce za nebo“. Iste godine, kada je promovisana fondacija, u junu 2008. godine obeleženo je 60 godina od osnivanja Muzičke škole ,,Mihailo Vukdragović” u Šabačkom pozorištu, i prvo nagrađivanje đaka generacije. Nakon toga počinju nagrađivanja đaka generacije škole i leterarna pomoć za učenike nadalje 2008, 2009, 2010, 2011. godine. Za sve ove godine nagrađeno je 15 učenika: 12 učenika đaka generacije, 1 učenik dobitnik nagrade ,Mokranjac“ i još 2 učenika sa materijalnom pomoći – dodaje Danica.

Dejan Isailović Isa


U želji da nastavi muzičko nasleđe sina, Danica daruje mladim talentima Šapca muzičke instrumente, a u saradnji sa MŠ „Mihailo Vukdragović“ nagrađeni su najbolji učenici. U planu je i spomen soba sa Dejanovim ličnim predmetima, fotografijama i značajnim knjigama iz kućne biblioteke.

-Širio je duh prijateljstva, ljubavi i poštovanja. Voleo je sve oko sebe, porodicu, decu, prijatelje, drugove, prirodu, životinje (omiljeni su mu bili konji i lovački psi) i napavno svoj voćnjak zasađen na dedovini iz kojeg je crpeo neizmernu pozitivnu energiju.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa