Info

1. decembar 2022.1. dec 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ŠAPČANIN DRAGAN ISAILOVIĆ PONOVO U FINALU SLAGALICE

Znanje je jedini pravi put

Najveća nagrada od kvizova je, kada sam bio stvarno jak, a moje ćerke Jovana i Jelena u osnovnoj školi je to što nisam morao ništa da im govorim u vezi sa školom, učenjem i knjigama, jer lični primer je najbolji primer. Rezultat svega je, što smatram svojim najvećim uspehom u životu, to što su obe završile Šabačku gimnaziju, studije medicine i danas su lekari
Naš sugrađanin, diplomirani inženjer tehnologije, Dragan Isailović, koji je 25 godina bio šef laboratorije u JKP Vodovodu Šabac. I danas voli svoj posao i kaže da je ljubav osnov svega. Isto je i sa kvizovima u kojima učestvuje već 20 godina. U 39 ciklusu Slagalice, 2005. pobedio je protivnika neverovatnim rezultatom 210:10, što je najveća razlika zabležena u popularnom kvizu. I ovaj put ušao je u finale. Večeras ćemo znati ishod.

- Ako izgubim, to će biti od jedne mlade dame i biće mi zadovoljstvo zato što će ona poslužiti kao uzor mladim ljudima.

„Bavio sam se kolektivnim sportovima zato što sam shvatio da, kao deo tima, moj individualni kvalitet mnogo više dolazi do izražaja. Osim toga, radost, kao i tuga, mnogo je jača kad je deliš sa timom, nego kad si sam.“


U Slagalici je učestvovao je pet puta. Sada „nišani“ drugo mesto zato što mu samo to nedostaje.

- Ovaj put je moj motiv obeležavanje dvadeset godina učestovanja, bez takmičarskih motiva, jer godine čine svoje. Nekada sam čupao stvari iz malog mozga, a sada je drugačije.

Kada se prvi put obreo u Slagalici, stigao je do četvrt finala i izvukao takmičara koga je već pobedio. Svi su ga videli kao pobednika,a onda se pojavio srpski sindrom, najpre jaka trema a potom „lako ću ja to“. Izgubio je sa dva boda razlike u dve emisije. No, to mu je dalo potvrdu da može da se takmiči.

U Šabačkoj gimnaziji najviše je voleo hemiju, opredelio se za tehnologiju, privlačila ga je istorija. Kaže da mu, kao radničkom detetu, istorija nije bila konkretna, a vaspitavan je da oplemenjuje predmete, od sirovine da napravi nešto praktično. Istorija je ostala oblast koju najbolje poznaje, potom geografija, a rok muziku nikad nije savladao. Prija mu klasična muzika.


- Inicijativa se bavim kvizovima krenula je od moje starije ćerke Jelene, koja je tada imala deset godina. Zajedno smo gledali Slagalicu i ona me je pitala zašto se ne takmičim kad znam sve odgovore. Objasnio sam joj da to nije baš tako lako, da nije isto gledati iz fotelje i biti na licu mesta. Dovela me je pred svršen čin, kupila je novine i donela mi formulare, koje sam popunio nadajući se da me ne neće pozvati. Posle šest meseci, zazvonio je telefon i tako je počelo.

Iako je pokušao da izbegne, odlučio je da učestvuje. Priznaje da je imao veliku tremu u prvoj emisiji, ne zbog kamera i činjenice da ga gleda cela Srbija, nego da ne razočara ćerku. Nakon toga je nizao uspehe narednih godina, učestvovao u raznim kvizovima, ali ga je Slagalica, pošto je najgledanija, bez obzira što nije napravio poseban rezultat, najviše promovisala.

„Na jednom od kvizova Kup Srbije, moja ćerka Jelena je bila najuspešniji ženski takmičar u Pančevu. Inače se ne takmiči. Pokušavao sam da je ubedim da nastavi, ali nije htela.“


- U 20 godina dugoj karijeri pobeđivao sam bar jednom godišnje u pet različitih kvizova, gde sam imao ljude za protivnike, jer takve kvizove volim. U tri sam bio u finalu, materijalno sam jako dobro prošao, ali novac nije moj motiv. Najveća nagrada od kvizova je, kada sam bio stvarno jak, a moje ćerke Jovana i Jelena u osnovnoj školi je to što nisam morao ništa da im govorim u vezi sa školom, učenjem i knjigama, jer lični primer je najbolji primer. Rezultat svega je, što smatram svojim najvećim uspehom u životu, to što su obe završile Šabačku gimnaziju, što su studirale medicinu i obe su lekari. Krenule su putem znanja.

Smatra da svi koji se „vrte u kvizovima“ treba da budu uzor mladim generacijama.

„Što više saznaješ, sve više uviđaš koliko ne znaš, jer su ti horizonti sve širi i postaješ svestan da nemaju kraja. Shvatiš koliko malo znaš. A nemaš ni predstavu koji je to kvantum.“


- Ja to više nisam, treba im neko mlađi. Recimo, Nikola Lacković istaknuti kviz takmičar izjavio je javno da je počeo da se bavi kvizovima zbog mene. I on je vršnjak moje dece. Kada sam shvatio da sam, osim svoje, povukao još neko dete da krene putem znanja, to sam doživeo kao ličnu misiju. Kada su u pubertetu, pokušavaju da pronađu svoj identitet, uzor koji će da slede.

Kada je bio mlad, knjige i sport su mu bile glavna preokupacija. Kaže da i danas u njemu čuči dete koje voli da se igra. U svojoj kviz karijeri snimio je 142 emisije različitih emisija.

„Da bi čovek napravio rezultate u kvizovima i bilo čemu drugom, osnova mora biti ljubav. Ako nje nema, nema ni rezultata. Nema smisla. Konkretno, onaj koji hoće da se bavi kvizovima samo zbog novca, neće napraviti ništa.“


- Kad sam bio mlad voleo sam da se bavim sportom, da se takmičim, ta želja i potreba postoji i danas, a pošto u sportu ne mogu da se nosim sa mladima, u kvizu mogu još uvek. Naravno da imam tremu, samo sada pozitivnu koja podiže adrenalin i takmičarski duh.

Sa pasijom priča o kvizovima. Sada mu je motiv takmičenje, mentalna gimnastika i druženje sa ljudima koji imaju iste afinitete.

- Godine 2008. nas tridesetak smo pokrenuli kviz Kup Srbije i sastajali se četiri puta godišnje u različitim gradovima. Nakon tri godine organizovano je Svetsko kviz prvenstvo, gde smo 2015. bili peti na svetu. Tada smo imali svetskog prvaka u juniorskoj konkurenciji Žarka Stevanovića, koji je sada na kvizu Potera, Milicu Jakovljević, takođe na Poteri, koja je bila svetski vice šampion u ženskoj konkurenciji,, a imali smo i svetskog prvaka u kategoriji veterana. To je Slobodan Cvetanović, dečji hirurg, neverovatan čovek. Jednom prilikom mi je rekao setno: „Toliko sam dečjih života spasao u svojoj profesionalnoj karijeri, a postao sam poznat po kvizovima.“

„Moja protivnica večeras u Slagalici je magistar farmacije, koja je već bila jednom u finalu. Biće mi drago ako izgubim. Nekada je porez velika pobeda. To će za nju biti veliki motiv da učestvuje u kvizovima u budućnosti, a nadam se da će povući neke klinke za sobom. Da požele i one da budu kao Bilja, da čitaju knjige.“


Nije zaboravio da pomene ni šabačkog neurologa Velju Spasojevića, jer kaže da nije on jedini kvizoman iz Šapca.

- Velja je mnogo bolji od mene, izuzetno jak takmičar. On će svakako učestvovati u Slagalici i verujem da će uspeti. Ovo je njegovo vreme. Idealno je učestvovati u kvizu u periodu između 30 i 50 godina.
Naravno da je zadovoljan svojom kviz karijerom, ali kaže da su njegov uspeh deca, to što su uspešne i što su, pre svega, dobri ljudi.

- Odluka da završe medicinu je humana i to vuče korene iz porodice. Nadam se da smo im preneli najvažniju stvar - da sa svojom decom rade isto što smo i mi radili sa njima, a kad su deca u pitanju najviše im treba ljubav, nežnost i pažnja roditelja. Ako razmišljamo o novcu i poslovima, promašićemo poentu. Detetom se treba aktivno baviti, biti fokusiran na njega, više ga slušati, nego pričati.

Njegov kredo je da je znanje jedina kategorija koju niko ne može čoveku da oduzme.

- Sve što si materijalno stekao u životu, možeš preko noći da izgubiš. A znanje nosiš sa sobom gde god i naći ćeš način da napraviš nešto novo.
M.F.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa