1. decembar 2022.1. dec 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Promovisana knjiga Branislava Stankovića
„KONSTANTIN – knjiga o Vinaveru/Srpstvo kao sudbina“

Pametno srbovanje

„Knjige poput ovih nas podsećaju kako da i danas, što je veoma teško, ostanemo svoji i da pametno srbujemo”
U okviru Manifestacije “Vinaverov svet”, proteklog petka promovisana je knjiga istoričara Branislava Stankovića „KONSTANTIN – knjiga o Vinaveru/Srpstvo kao sudbina“. U prepunoj Dvorani Vinaver u Aneksu, govorili su recenzenti dr Milica Vinaver Ković i dr Vladimir Dimitrijević.

- Na ključnim toposima srpske sakralne istorije poput Kosova i Gračanice, Stanislav Vinaver je pokazao da je za njega srpstvo bilo duh i kultura. Svesno opredeljen za najviše vrednosti srpskog naroda, umeo je da ih brani na dostojan način i da pokaže da evropsko i domaće nisu suprotstavljeni kod njega, koji je bio čovek ogromnih znanja i izvanrednih uvida. Njegovo doba tek predstoji. Značajni rad Gojka Tešića na izdanju Sabranih dela Stanislava Vinavera, kao i pokretanje Vinaverovih dana u Šapcu pokazuje da nijedno značajno delo ne može da propadne i iščezne u vremenu, a knjige poput ovih nas podsećaju kako da i danas, što je veoma teško, ostanemo svoji i da “pametno srbujemo”, istakao je dr Dimitrijević.

Foto: "Glas Podrinja"


Autor je rekao da je Vinaver jedna od njegovih opsesija, a druga su ljudi koji su se, iako nisu Srbi, opredelili da duhovno i kulturno pripadaju srpskom narodu. Zato je ova knjiga bila prirodan izbor.

- U tom trenutku, srpski narod je svojom opredeljenošću za srpstvo i duhovno i teritorijalno ujedinjenje uspeo da iznedri elitu koja je umela da uobliči i definiše nacionalne i duhovne porive naroda i da ih ostvari u oba balkanska i Prvom svetskom ratu. Knjiga je usmerena na Vinaverovo srpsko opredeljenje i njegovu nacionalnu zavetnu misao za koju je živeo i disao. Govorio je: Moramo upoznati ceo svet da bismo upoznali sebe“, a sebe se nikada nije odrekao. Sve što je mogao da da srpskom narodu i srpstvu on je dao. U oba velika rata bio je spreman da za srpstvo i Srbiju položi svoj život, reka je Stanković.

Foto: "Glas Podrinja"


Na pitanje gde smo mi danas u odnosu na vreme u kome je Vinaver živeo, autor je odgovorio: „Daleko, ali sam optimističan, jer dolaze generacije koje se dive Novaku Đokoviću kada podigne tri prsta i našim odbojkašicama kada zagrljene pevaju himnu Bože pravde“.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa