12. januar 2012.12. jan 2012.
OŠ „NATA JELIČIĆ“

ZAJEDNO SMO JAČI

Seminari, poseta OŠ „Savo Šumanović“ u Erdeviku i realizacija, kako inkluzivnih tako i tematskih, časova obeležili prvu fazu DILS-ovog projekta „Osnaživanje škola za inkluzivno obrazovanje“
Jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i Ministarstva prosvete poslednjih godina je povećanje dostupnosti obrazovanja svakom detetu u Republici Srbiji i istovremeno stvaranje uslova za kvalitetno obrazovanje u skladu sa njegovim potrebama. Inkluzivna praksa u obrazovnom sistemu Republike Srbije i do sada je postojala ali kao rezultat pojedinačne inicijative bez sistemske podrške kroz zakonska rešenja. Donošenjem Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u avgustu 2009. godine stvoren je pravni osnov koji podržava praksu inkluzivnog obrazovanja, tj. obrazovanja usmerenog na dete i njegove potrebe. Projekat DILS kao jednu od svojih ključnih aktivnosti razvija podršku inkluziji u obrazovanju zasnovanoj na Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kojom se unapređuje dostupnost i kvalitet obrazovanja za decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, romsku, seosku i decu iz raseljenih i siromašnih porodica.
OŠ „Nata Jeličić“ iz Šapca već je prošla kroz prvu fazu DILS-ovog programa „Osnaživanje škola za inkluzivno obrazovanje“ koji se finansira iz kredita Svetske banke uz posredstvo i podršku Ministarstva prosvete i nauke. Trenutno se spremaju za drugu fazu koja obuhvata predlog projekta kojim će dobiti potrebna finansijska sredstva u vrednosti od 4.000 eura za nabavku savremenih sredstava, asistivne tehnologije i didaktičkog materijala za opremanje učionica za matičnu školu i izdvojeno odeljenje.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa