12. januar 2012.12. jan 2012.
GODIŠNjI IZVEŠTAJ PREKRŠAJNOG SUDA U ŠAPCU

UDAR PO DžEPU NAJDELOTVORNIJI

Na konto kazni do decembra 2011. godine uplaćeno nešto manje od 106 miliona dinara. U zatvor upućeno 16 lica, dok se 157 osoba umesto novčane odlučilo na izdržavanje kazne zatvora
Naš Prekršajni sud pokriva teritoriju četiri opštine: Šapca, Vladimiraca, Koceljeve i Bogatića. Imamo dvanaest sudija, a u 2011. godini smo primili 22.227 predmeta. Ovakvo stanje je sa jedne strane dobro, jer za razliku od drugih sudova u Srbiji, koji nemaju dovoljno posla, mi imamo šta da radimo i stalno smo u “materiji“. Sa druge strane, ovo je jako veliko opterećenje za naše sudije. Zbog svega ovog, ne čudi podatak da je prema statistici Visokog saveta sudstva, naš sud među najboljima u svojoj oblasti ““ istakao je vršilac funkcije predsednika prekršajnog suda u Šapcu Vlada Kovanović.
Prema dosadašnjoj statistici, čak 60 odsto predmeta odnosi se na saobraćajne prestupe. Sve učestaliji su zahtevi komunalne policije, ali i javnih preduzeća. Prioritet za rešavanje predstavljaju maloletnički predmeti i remećenje javnog reda i mira.
U odnosu na 2010. godinu došlo je do uvećanja naplate novčanih kazni. Veći priliv u budžet, očekuje se u toku ove godine zaživljavanjem novog Zakona o izvršenju.
- U budžet Republike Srbije 2010. godine je na konto kazni uplaćeno 103.195.400 dinara, dok je u 2011. taj iznos uvećan na 105.831.100 dinara. Međutim pravi efekti novog Zakona o izvršenju koji je stupio na snagu u septembru, očekuju se tek u toku ove godine, zbog toga verujem da će postojeća cifra biti za 20 odsto veća ““ kaže Kovanović, i napominje da su se novčane kazne za sada pokazale kao najefektnije, jer naši građani kao po pravilu razmišljaju o Zakonu tek kad se “udare po džepu“.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa