2. februar 2023.2. feb 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

NACIONALNI DAN BEZ DUVANA

Svaka cigareta smeta

Prilika je da podsetimo naše sugrađane da je najčešći uzrok bolesti upotreba duvana i duvanskih proizvoda. Prema istraživanju sprovedenom 2019. godine u Srbiji 31,9 odsto stanovništva starijeg od 15 godina koristi duvan i duvanske proizvode, a više od 15 odsto njih puši više od 20 cigareta dnevno
Svake godine u svetu usled upotrebe duvana i duvanskih proizvoda prevremeno umre osam miliona ljudi, a od toga najmanje milion nepušača, zbog izloženosti duvanskom dimu. Ove podatke izneo je Zavod za javno zdravlje Šabac na Nacionalni dan bez duvana, koji se obeležava 31. januara, ove godine pod sloganom „Svaka cigareta smeta“.

Ovim povodom Zavod je, zajedno sa Crvenim Krstom Šabac, u Tržnom centru „Roda“ organizovao akciju u kojoj su svakom posetiocu koji je bio spreman da se odrekne jedne cigarete, u zamenu davali jabuku.

-Prilika je da podsetimo naše sugrađane da je najčešći uzrok bolesti upotreba duvana i duvanskih proizvoda. Prema istraživanju sprovedenom 2019. godine u Srbiji 31,9 odsto stanovništva starijeg od 15 godina koristi duvan i duvanske proizvode, a više od 15 odsto njih puši više od 20 cigareta dnevno. Mere kontrole duvana, koje se primenjuju u svetu i kod nas, dovele su do smanjenja upotrebe cigareta, ali su se pojavili novi izazovi, naročito među mladima, a to je upotreba elektronskih cigareta. Elektronske cigarete su zbog svog atraktivnog izgleda interesantne mladima.

Evropsko istraživanje o upotrebi psihoaktivnih supstanci među učenicima prvih razreda srednjih škola u Srbiji pokazalo je da 17,7 odsto ovih učenika je bar jednom probalo elektronsku cigaretu. Čak 70 odsto njih je počelo upotrebu elektronskih cigareta iz radoznalosti, a samo 18 odsto zna da se u ovim cigaretama nalaze nikotinski proizvodi, navela je Željka Ninković, šef odeljenja za promociju zdravlja ZZJZ Šabac.

Besplatna telefonska linija
Institut za javno zdravlje Srbije otvorio je besplatnu telefonsku liniju, koja radi svakog radnog dana od 11.00 do 14.00 časova, namenjenu svima koji žele da ostave duvan, kao i onima koji su ga ostavili da istraju u toj odluci. Pozivanjem broja 080 020 0002 mogu se doviti saveti i odgovori na sva pitanja koja građane interesuju u vezi sa ovom temom.


Ninkovićeva je podsetila da je upotreba duvanskih proizvoda štetna ne samo za one koji ih koriste, nego i za sve koji su u njihovoj neposrednoj blizini.

-Ne postoji bezbedna količina duvanskog dima. Svaka količina duvanskog dima je štetna po zdravlje. Zbog toga apelujemo na naše sugrađane da ostave duvan, rekla je Željka Ninković.

Foto: "Glas Podrinja"


-Crveni krst svake godine obeležava ovaj dan. Prema poslednjim podacima, 27 odsto stanovništva koristi cigarete. Želimo ovom akcijom da utičemo na smanjenje tog procenta, a ujedno i da nas mladi vide i shvate da ne treba da krenu tim putem, kako bi duže živeli, rekao je Slavko Radovanović iz Crvenog krsta.

Gordana Grozdanić, menadžer TC “Roda“ istakla je da “Merkator S“, kao društveno odgovorna kompanija podržava sve akcije ovakvog tipa i ima dobru saradnju sa ZZJZ Šabac.
M.M.

Najnoviji broj

22. februar 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa