9. mart 2023.9. mar 2023.
Veliki broj posetilaca  potvrda značaja manifestacije
Održan 2. Međunarodni sajam poljoprivrede u Bogatiću

Veliki broj posetilaca potvrda značaja manifestacije

Zamenik predsednika Opštine i predsednik Organizacionog odbora sajma Teodor Teodorović naveo je da je ove godine sajam podignut na još viši nivo, sa mnogo više izlagača, mehanizacije i opreme
Međunarodni sajam poljoprivrede, drugi po redu, „Bogatić 2023“, otvorio je u subotu u sportskoj hali u Bogatiću pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević. Veliki broj izlagača i posetilaca iz tog i drugih krajeva Srbije, kao i Republike Srpske, iskoristio je priliku za razmenu kontakata, sticanje novih znanja i razmenu informacija. Otvaranju su prisustvovali i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Željko Marjanović, kao i predsednici i predstavnici gradova i opština sa kojima lokalna samouprava sarađuje.

Pomoćnik ministra najavio povećanje subvencija po grlu
Poljoprivrednicima su predstavljeni oprema, traktori, mehanizacija, stočna hrana- semena, protivgradna oprema i zalivni sistemi. Štandove su imale i poslovne banke, kao i Uprava za agrarna plaćanja.



-Sajam je veoma posećen, ima mnogo izlagača, što nije ni čudo za srce Mačve, Bogatić. To jeste poljoprivredna opština i zaslužuje ovakav sajam. Pohvale Skupštini opštine Bogatić koja je prošle godine došla na ideju da ga organizuje. To je lepa prilika za razmenu iskustava i sticanje novih znanja. Nadam se da će iz godine u godinu biti još posećeniji i sa više izlagača- rekao je Bogićević i dodao da će do kraja meseca ministarstvo isplatiti sve zaostale subvencije.



Zahvaljujući digitalizaciji, provera stanja na gazdinstvima moći će da se izvrši regstracijom preko e- Agrara.

-To je uvod u ono što je najbitnije za proizvođače- apliciranje za subvencije putem e- platforme. Biće mnogo jednostavnije, brže, bez odlazaka na šaltere i u razne institucije. Digitalizacijom ćemo dosta toga olakšati poljoprivrednim proizvođačima. Prvi direktni javni pozivi biće raspisani 1. aprila, a zatim slede i oni iz mera ruralnog razvoja- poručio je pomoćnik resornog ministra, ističući da će premija za mleko iznositi 15 dinara po litru, a subvencija po grlu biti povećana na 30 hiljada dinara.

Zamenik predsednika Opštine i predsednik Organizacionog odbora sajma Teodor Teodorović rekao je da je ove godine sajam podignut na još viši nivo, sa mnogo više izlagača, mehanizacije i opreme. Mačva je na štandu Turističke organizacije opštine Bogatić predstavila bogatu ponudu i ukuse svog kraja, a kroz nastupe nakon ceremonije otvaranja i kulturno- umetnička društva.



Teodorović: Opština odgovara potrebama poljoprivrednika
-Sa nama su poljoprivredni proizvođači iz celog Mačvanskog okruga. Cilj jeste da poljoprivrednik na jednom mestu može da dobije sve potrebne informacije za svoje gazdinstvo. Imamo mnogo banaka, semenskih kuća i to je prilika da se pripreme za prolećnu setvu. Najposećeniji je štand e- Agrara, jer ta mera veoma dobro ide zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede i Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi. Pratimo interesovanje poljoprivrednika i trudimo se da odgovorimo njihovim potrebama- podvukao je Teodorović.



Trenutno je na teritoriji Opštine aktuelno subvencionisanje kamate poljoprivrednicima.

-Svaki poljoprivednik koji se javio u januaru ima mogućnost da podigne kredit u banci od 250 hiljada do milion dinara, gde Opština Bogatić subvencioniše komletan iznos kamate, tako da oni taj novac koji imaju na raspolaganju vraćaju za godinu dana. Mogu da kupe repromaterijal za prolećnu setvu, koliko novca podignu, toliko će vraćati u narednih 12 meseci. Ove godine je ta mera bila najviše zastupljena- istakao je zamenik predsednika Opštine.

On je naveo da u Bogatiću ima nešto više od 5.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Najzastupljenije je stočarstvo i ratarstvo, a u poslednjih pet godina sve više se opredeljuju i za bavljenje voćarstvom. Veliki broj posetilaca interesovao se za sisteme za navodnjavanje i modernizaciju u poljoprivredi.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa