Info

26. januar 2012.26. jan 2012.
ŠABAC: PLIVANjE ZA BOGOJAVLjENSKI KRST

DEVOJKA SNAŽNOG ZAMAHA

U organizaciji plivačkog kluba „Šabački delfini“ i „Svebora“, a blagoslovom njegovog preosveštenstva vladike Šabačke eparhije gospodina Lavrentija, prošlog četvrtka, na Savi kod Starog grada, održano je „Plivanje za bogojavljenski krst“. Generalni pokrovitelj Nj. K. V. Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević. Pokrovitelji Srpska pravoslavna Crkva, Crkvena opština Šabac i grad Šabac. Učestvovalo šezdeset plivača iz osam zemalja. Pobednica Darja Pop
Sunčano vreme sa temperaturom od sedam stepeni prošlog četvrtka na Bogojavljenje izmamilo preko tri hiljade Šapčana na gradsku plažu na Starom gradu. Povod okupljanja, kako su istakli i sami takmičari, bilo je plivanje za časni krst i veru Hristovu.
Posle osveštavanja vode i blagoslova vladike Šabačke eparhije gospodina Lavrentija pred okupljenim Šapčanima izašlo je šezdeset plivača predvođeni dvadesetčetvorogodišnjom Darjom Pop iz Herceg Novog. Hladna voda od tri stepena celzijusa nisu sprečili takmičare u nameri da preplivaju trideset tri metra nizvodno u čast i spomen na Hristove godine života na zemlji do Vaskrsnuća. Na iznenađenje, ali i radost svih prisutnih, pobedu je po prvi put osvojila jedina plivačica.
- Osećaj je fenomenalan jer mislim da smo mi danas svi pobednici. Voda je ipak jako hladna, ali nas je poslužilo izuzetno lepo vreme. Došlo je puno Šapčana i na tome im hvala. Hvala im što su doprineli da ovaj dan bude još lepši ““ izjavila je Darja Pop kojoj je uručen osvećeni krst dar Šabačke crkve i pehar, dar zlatare „Šarčević“.
Prigodni pokloni uručeni su i najmlađem takmičaru rođenom 1995. godine Ivanu Bogićeviću iz Šapca i najstarijem šezdesetsedmogodišnjem Grku Apostolosu Panosu. Organizatori su, po završetku plivanja, u svečanoj sali Hrama sv. apostola Petra i Pavla, dodelili ikonu, rad Škole za umetničke zanate, zlatnik Mesne zajednice „Donji šor“, kao i zahvalnice, majice, umetničke slike i razne druge suvenire i poklone svim učesnicima ove manifestacije.
- Presrećan sam što se sve završilo u najboljem redu, što je bilo mnogo naroda, ali i zato što je pobedila devojka, naše gore list, Darja Pop, koja je, inače, i naša maratonka. Divan dan i pozitivna energija bili su među nama ““ rekao je Vojislav Mijić, predsednik organizacionog odbora.
Do naredne godine, kada će biti deseto, jubilarno plivanje za bogojavljenski Časni krst u Šapcu, ostaju lepe uspomene za sve takmičare i nada da se neko od njih uz božju pomoć nađe na mestu ovogodišnje pobednice.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa