30. mart 2023.30. mar 2023.
Put da se okonča  tuberkoloza
Crveni krst opštine Vladimirci

Put da se okonča tuberkoloza

Svetski dan borbe protiv tuberkoloze Crveni krst opštine Vladimirci je obeležio obilaskom sela uz propratni materijal i pokazao u praksi kako sprečiti tuberkolozu. Uz ovogodišnju temu, da, možemo okončati tuberkolozu, a sa ciljem da po preporukama Svetske organizacije, u ovoj godini koja je kritična, pa je prava prilika da se poveća vidljivost ali i politika posvećenosti u ovoj borbi.

Pandemija Kovid 19 i ekonomska kriza ugrožavaju napredak u borbi protiv tuberkoloze. Kraći režimi lečenja i brža dijagnostika i testovi te inovacije i digitalni alati dovešće do poboljšanja ishoda i spas miliona života. Kao bolest siromašnih iziskuje bolje uslove života,pothranjenost i loši uslovi života opet rezultuju borbu za kvalitetnije uslove za život uz efikasan sistem odgovornosti. Na terenu se govorilo o borbi sa tuberkolozom od provetravanja prostorija , pravilne ishrane ,fizičke aktivnosti, mere lične higijene ,higijene domaćinstva , dovoljno odmora i zašitu drugih od oboljenja.

U selima Mehovine , Lojanice i Belotić viđeno je zadovoljstvo urađenim da se spreči pojava oboljenja. Kako je naglasak u obeležavanju bila ranjiva grupa , korisnika kuhinje, meštani su u glas izneli pohvale na pomoć Crvenog krsta ali i lokalne samouprave da se steknu što bolji uslovi za život. Tako je apel svetskog nivoa u maloj sredini naišla na odziv aktivnošću što Crvenog krsta što lokalne samouprave da se smisao borbe protiv tuberkuloze čini potpunim.


Spoznaja da je tuberkoloza izlečiva, o toku zaraze do činjenice da onaj ko nema zdravstveno osiguranje ako se bolest otkrije stiče na to pravo kompletira se spoznaja o oboljenju u potpunosti.
Utisak je da se svest o bolesti značajno podigla u naporima da se okonča globalna epidemija i rano otkrivanje bakterije koja izaziva tuberkolozu.
S.K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa