30. mart 2023.30. mar 2023.
Sedmodnevni  praznik teatra
Drugi „Dani pozorišta u Prnjavoru“

Sedmodnevni praznik teatra

Do nedelje, 2. aprila, svake večeri od 20 sati, na programu su predstave iz Beočina, Velike Plane, Boljevca i koprodukcija Nove Varoši, Prijepolja i Priboja
Drugi teatarski festival „Dani pozorišta u Prnjavoru“ održava se od ponedeljka, 27. marta, do nedelje, 2. aprila. Organizatori su Amatersko pozorište i Dom kulture Prnjavor, a umesto prošlogodišnjih pet, ove godine na programu je sedam predstava. Osim pozorišta iz cele Srbije, tu su i gosti sa strane, teatar iz Makedonije.

Publika žirira
-Za početak festivala odabran je simboličan datum, Svetski dan pozorišta. Imamo sedam fantastičnih predstava, a dominiraju komedije. Prvi dan nam je u gostima pozorište iz Makedonije. Festival je revijalni, ali će biti dodeljene nagrade publike. U dogovoru sa Amaterskim pozorištem Prnjavor odlučili smo da damo šansu publici da odluči o direktnim nagradama. Svake večeri biramo 15 ljudi iz publike nasumično, delimo im papiriće, gde će oni dati glas određenom glumcu, odnosno liku koji tumači. U drugom delu papira će biti ocena od jedan do pet za celokupnu predstavu. Diploma se svako veče dodeljuje najboljoj glumici ili glumcu večeri, a na kraju ćemo izvući prosečnu ocenu i dodeliti nagradu za najbolju predstavu po oceni žirija i publike- naveo je na konferenciji za novinare u petak u Gradskoj kući direktor Doma kulture Mario Maksimović.

Dragutin Marković Markan život je posvetio amaterizmu i od početka je u ansamblu teatra u Prnjavoru.

Program festivala
Prvog tri dana festivala, prikazane su predstave „Razvedi me“ teatra „Provokacija“ iz Skoplja u režiji Roberta Ristova, „U(s)meće življenja“ Amaterskog pozorišta Aleksandar Joković iz Ljubovije, u režiji Miroslava Mladenovića i „Neoprezni radoznalac“, u režiji Zorana Grujića, Amaterskog pozorišta KUD „Karadžić“ iz Loznice. „Terapija“ Amaterskog pozorišta „Brile“ iz Beočina igra se u četvrtak, 30. marta. Reditelj je Sekula Petrović. „Mrešćenje šarana“ u izvođenju Amaterskog pozorišta „Masuka“ iz Velike Plane, a u režiji Dejana Cicmilovića, na programu je u petak, 31. marta. „Kovači“ Amaterskog pozorišta „BAG Teatar“ iz Boljevaca na sceni Doma kulture naći će se u subotu, 1. aprila. Predstavu režira Bora Nenić. U završnici festivala, u nedelju, 2. aprila, biće izvedena predstava „Svadba“ u koprodukciji tri amaterska pozorišta - Doma kulture Prijepolje, Doma kulture „Jovan Tomić“ Nova Varoš i Doma kulture „Pivo Karamatijević“ Priboj. Režiju potpisuju Danijel Petkovski i Ivana Janović. Sve predstave su na programu od 20 sati, a ulaz je slobodan.


Nova premijera nakon festivala
-Izgleda da sam najstariji u pozorištu, od početka sam u tom timu. Ostvarili smo saradnju sa mnogim pozorištima u Srbiji od Vranja do Sente na severu, do Prijepolja i Nove Varoši na zapadu itd. Prošli smo celu Srbiju, dobri smo gosti, nadamo se da ćemo biti dobri domaćini, kakvi smo bili i van festivala. Ove godine u goste nam dolaze pozorišta iz Skoplja, Ljubovije, Loznice, Beočina, Velika Plane, Boljevaca, Prijepolja. Uveliko pripremamo predstavu „Poltron“ po tekstu Siniše Pavića, nadamo se uspešnoj premijeri posle festivala- istakao je Marković.

Konferenciji je prisustvovao i Dragan Milinković, organizator kulturnih aktivnosti u Domu kulture Prnjavor. Prošle godine, na jubilej, 40 godina amaterskog pozorišta, i 100 godina bavljenja kulturom u Prnjavoru pokrenut je pozorišni festival. Pozorište je poniklo iz dramske sekcije, a ove godine, na otvaranju, obeležena je ta simbolična veza dodelom nagrada zaslužnim pojedincima. Povelja za 50 godina rada i razvoja pozorišne umetnosti i kulture u Prnjavoru dodeljena je Momčilu Moši Dujmoviću.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa