26. januar 2012.26. jan 2012.
SEVERNA AMERIKA

ZDRAV RAD I ZDRAVA HRANA...

Pošljunčen put vodi do vrha brežuljka. Na drvenoj tabli piše “Kristalna dolina“. Na tom mestu ostavljamo auto i krećemo preko livade. Ograda je spajana kudeljom. Na sredini je širom otvorena kapija. Dvorište je veliko, travnato sa puno guski i kokoški. Nekoliko dečaka, odevenih kao odrasli, štapićem teraju veliki, drveni obruč. Ugledaše nas nasta tišina i obruč pade na zemlju. Pojavi se sredovečna žena. U rukama nosi zemljanu tepsiju i ide prema nisko napravljenoj kućici sličnoj kokošinjcu. Prilazimo joj, pozdravi nas nehajno i nastavi da radi.
Prednja strana je otvorena, desno je niska plehana peć iznad koje su poređane fijoke. Svaka je pomalo izvučena. Žena semenke stavlja u prvu. Ostale su pune. Suše se pomoću sunca i furune; zrnevlje se sprema za duge zimske dane. Makrobiotika, rekli bismo.
Sa dna dvorišta dolazi devojka odevena isto kao ona koju smo videli u gradu. Mlada je i punačka. Nešto dovikuje starijoj ženi. Govore neki čudan nemački jezik.
Nama se obraća na engleskom. Izražavamo želju da razgledamo farmu. Devojka pita odakle smo. “Iz Srbije!“, devojka odmahnu glavom. “To je u Evropi!“, dodajemo. “Ooo, došli ste iz Evrope, naši preci su takođe došli otud! Šta vas interesuje?Majka i ja smo same, muškarci su na drugoj farmi, pomažu!“, reče i pokretom ruke nas pozva:
„Ovo je sušnica za semenke i sve vrste zrnevlja koje skupimo u prirodi. Jedemo zdravu hranu, sami je pripremamo bez ikakvih veštačkih ili fabričkih začina. Sve je kod nas jednostavno: odeću pravimo sami, od tkanja do šivenja, naša odeća nema dugmeta za koje moj otac kaže da predstavljaju ““ luksuz. Umesto njih pravimo kopče ili petlje“¦ Videli ste kuće, štale, ambare, naši muškarci znaju sve zanate. Radimo od jutra do mraka. Sa zadovoljstvom. Doktora onakvog kao vašeg ““ nemamo. Naš poznaje lekovite trave i ima iskustva“¦ retko bolujemo, a naši stari, koje duboko poštujemo, doživljavaju najdublju starost.“
Prolazimo kroz baštu i dolazimo do ogromnog drvenog ambara boje uzrele višnje. Amiški sinonim. Kako zakoračih, zapahnu me miris sena i slame. Velike merdevine su naslonjene na drvenu “galeriju“ . U specijalnim levkastim udubljenjima je pšenica. Ispod nje su crne četvrtaste kočije koje me podsećaju na zatvorene čeze. Iza štale sa konjima je neobično vozilo ““ žuto obojen drveni “vagon“ sa mnoštvom prozorčića:
“Služi kad idemo u crkvu ili posetu nekoj drugoj farmi. Ako je žetva, podiže se kuća ili ambar, svi idemo da pomognemo. Ne, nemamo eksere, sami pravimo drvene klinove i dobri su“¦ Predlažem da uđemo u kuću.“

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa