6. april 2023.6. apr 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

TRENING U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLjE ŠABAC

Kako sprečiti infodemiju

Infodemija predstavlja preveliku količinu informacija, uključujući i lažne ili delimično tačne i njihov uticaj na javno zdravlje. Dovodi do gubitka poverenja u zdravstveni sistem, izaziva konfuziju i tako podriva efikasnost odgovora na javno-zdravstvene krize. Trening “Infodemija - osnovni pojmovi i upravljanje“, prvi u Srbiji, održan je u prostorijama Zavoda za javno zdravlje Šabacu sredu.

-Infodemija je javno zdravstveni problem. Prevelika količina pomešanih tačnih i netačnih informacija utiče na to da ljudi ne mogu da donesu pravu odluku u vezi sa sopstvenim zdravljem.

Počinjemo iz Šapca, a možda i prvi infodemičar kod nas je dr Laza Lazarević. On je u svojim radovima opisao to da pacijenti rade pogrešne stvari koje ne pomažu njihovom zdravlju, odlažu pravu terapiju, a kada shvate da su pogrešili, zbog sramote, kriju to od lekara. Kroz ovaj trening pokušavamo da se bolje povežemo sa zajednicom, da mi bolje razumemo šta to zanima građane, kako bolje da odgovorimo na njihove potrebe i kako da razvijemo odnos poverenja, naveo je asist. dr sc. med. Stefan Mandić Rajčević, viši naučni saradnik Instituta za socijalnu mediciju, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Beograd.

Foto: Glas Podrinja


Trening je organizovan za zdravstvene radnike, predstavnike navladinih organizacija, udruženja pacijenata, kao i za akademski sektor.

Msc. dr Branko Vujković istakao je da važno da informacije budu ne samo tačne i pouzdane nego i pravovremene i adekvatne.

-Pravovremenost podrazumeva da se informacija pojavi i pre nego što se problem desi, a adekvatnost da sve populacione grupe, od najmlađih do najstarijih, obrazovanih i neobrazovanih, mogu da ih razumeju. Svedoci smo ubrzane digitalizacije, koja pored svih koristi donosi i mnoge rizike. Rizici se odnose na veliku količinu neproverenih informacija koje su ili potpuno netačne ili delimično tačne i koje brzo dolaze do građana. Upravo to i jeste razlog da Svetska zdravstvena organizacija počne ozbiljno da se bavi infodemijom, odnosno povećanom količinom neproverljivih informacija, rekao je dr Branko Vujković.

Pored asist. dr Stefana Mandića Rajčevića trening je držao i dr Aleksandar Stevanović, jedini sertifikovani instruktori SZO u Srbiji iz ove oblasti.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa