20. april 2023.20. apr 2023.
Šampioni u Dubrovniku (foto: VK Šabac fb)

Šampioni u Dubrovniku (foto: VK Šabac fb)

VATERPOLO: TOMO KUP 2023

Šapčani ponovo na tronu!

Treća šampionska generacija iz redova VK Šabac. Maksimalan učinak 2009. godišta. Dve selekcije Šapca ukupno jednom poražene. Šabac bolji od Barselonete i Barselone. Najbolji predstavnici Srbije
Statua Svetog Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika, namenjena najboljem timu turnira Tomo kup ostala je nedosanjan san mnogih velikih klubova Evrope, neostvaren cilj svih drugih srpskih timova, a šabački vaterpolo je obezbedio treće prestižno priznanje za svoje vitrine. Prethodne godine generacije 2008. i 2010. osvojile su titule, a ove na tron se popela generacija 2009. odbranivši šampionski pehar za uzrast do 14 godina.

Ekipa predvođena Miroslavom Petrovićem i Dušanom Mihailovićem ostvarila je sedam pobeda u sedam mečeva. U grupi D su savladali: Gusar (Hrvatska) 18:0, Torpedo (BiH) 16:1, Akvatik (C. Gora) 10:7 i Salerno (Italija) 11:10. Četvrtfinale je donelo derbi protiv slavne Barselonete (Španija) gde je polufinale obezbeđeno trijumfom 9:6. U reprizi finala iz 2022. godine pobedili su Šapčani Medveščak Zagreb 10:8, a na kraju je novi trofej osiguran pobedom protiv Jadrana iz Herceg Novog 14:11.

Najbolji strelci ekipe su Luka Savatić i Miroslav Jakovljević Jugović sa po 18 pogodaka, a nastupali su još: Nemanja Paležević, Marko Bursać, Strahinja Cerović, Marko Došenović, Aleksandar Gajić, Vuk Kućanski, Andrej Lazić, Uroš Lovčević, Nikola Pavlović, Stefan Pavlović, Nikola Topuzović, Strahinja Vasić, Milan Vuletić i Maksim Gligorovski Zdravković.

Konkurenciju je činilo 39 klubova iz cele Evrope, među kojima još tri kluba iz Srbije: Radnički, Zemun i Novi Beograd, ali niko nije izborio plasman u nokaut fazu.

Šabac je predstavljao i tim do 12 godina (igrači rođeni 2011. i kasnije). U grupnoj fazi je selekcija koju su vodili Bojan Bogićević i Miroslav Mandić, nadigrala Kanštat (Nemačka) 11:5, igrali nerešeno protiv Budve (C. Gora) 3:3, osvojili drugo mesto, a potom u osmini finala bila bolja od Cavtata (Hrvatska) 5:3. Jedini poraz doživeli su od Jadrana (CG) 6:3. Preostala je borba za peto mesto, gde su Šapčanima čestitali vršnjaci Korčule 11:10 i velike Barselone 5:4.

Prvi strelac Šapčana bio je Teodor Tršić sa 13 pogodaka. U bazenu su još Šabac predstavljali: Lav Georgije Bursać, Vukašin Cerović, Stefan Gajić, Strahinja Grujić, Strahinja Kojadinović, Maksim Krečković, Milica Marković, Danilo Panović, Mihailo Perić, Ognjen Radaković, Luka Popović i Dušan Srdanović.

Zemun i Novi Beograd su uspeli da se plasiraju u osminu finala, ali su tu zaustavljeni. Osvojili su Beograđani 13,a Zemunci 15. mesto.

Tomo je najkvalitetniji, unikatni turnir za kategorije do 12 i 14 godina, koji okuplja najbolje ekipe Evrope u ovoj kategoriji. Smatra se nezvaničnom Ligom šampiona za ove uzraste. Šabac je jedini pobednik iz Srbije od osnivanja takmičenja.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa