20. april 2023.20. apr 2023.
Slikari i dela
Narodni muzej u Šapcu:

Slikari i dela

Tema izložbe SLIKARI I DELA su slike, ulje i akril, koje su sastavni deo Likovne zbirke Narodnog muzeja u Šapcu. Raspon njihovog nastanka je od polovine 19. veka do danas
U četvrtak, 20. aprila u Narodnom muzeju u Šapcu, u 12 sati, biće otvorena izložba pod nazivom “Slikari i dela”. Autorka postavke slika iz Likovne zbirke šabačkog Narodnog muzeja je muzejska savetnica, Tatjana Marković. Na izložbi je zastupljen 71 autor sa pojednim radom koje će ljubitelji umetnosti imati prilike da pogledaju do 10. juna tekuće godine.

-Tema izložbe SLIKARI I DELA su slike, ulje i akril, koje su sastavni deo Likovne zbirke Narodnog muzeja u Šapcu. Raspon njihovog nastanka je od polovine 19. veka do danas, a njihov umetnički i širi značaj doprinosi sagledavanju i valorizaciji likovnog nasleđa zavičajnog i srpskog slikarstva.
Zbirka likovne umetnosti formirala se od samog nastanka Muzeja. Tokom godina najveći deo fonda nastao je otkupima i poklonima. Osim značajnijih poklona porodica, preduzeća, organizacija ili srodnih institucija, muzejska zbirka obogaćivana je i radovima koje su donirali sami autori, najčešće nakon organizovanja samostalnih izložbi u galeriji muzeja.

Osim poklona upriličenih Likovnoj zbirci, nemali broj predmeta prinovljen je otkupom. Otkupi su činjeni još od nastanka zbirke, ali je planska i sistematska nabavka dela sprovedena uglavnom u poslednjih nekoliko godina, kada su slike, grafike, crteži ili skulpture, otkupom sa Oktobarskih salona, upotpunile nedostajuće segmente likovne zbirke. Umetnička ostvarenja tekuće likovne produkcije otkupljivana su sredstvima Grada i Ministarstva kulture Republike Srbije, pa je na ovaj način prinovljen značajan broj ostvarenja.

Priređivanjem ove značajne muzejske likovne izložbe šira javnost će biti u prilici da se upozna sa ostvarenjima sedamdeset i jednog autora od kojih izdvajamo Uroša Kneževića, Miloša Tenkovića, Stevana Čalića, Maru Jelesić, Jovana Bijelića, Mihaila Petrova, Milića Stankovića, Branka Stankovića, Kostu Hakmana, Desanku Stanić, Vladislava Lalickog, Slobodana Peladića, Branislava Nikolića...

Izložbu prati i sadržajan katalog Likovne zbirke sa svim relevantnim podacima o autorima i njihovim delima, kao i novi muzejski suveniri inspirisani umetničkim ostvarenjima koje baštini Narodni muzej u Šapcu- navedeno je u saopštenju povodom izložbe “Slikari i dela”, Narodnog muzeja u Šapcu.
G.P.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa