20. april 2023.20. apr 2023.
Pozorišno proleće od 24. do 29. aprila
7. Teatarski festival u Šapcu

Pozorišno proleće od 24. do 29. aprila

Prema oceni ovogodišnjeg selektora jedan od najmlađih pozorišnih festivala u Srbiji, u proteklih sedam-osam godina izrastao je u važan kulturni događaj, ne samo za grad Šabac, nego i za našu zemlju
Od 24. do 29. aprila Šabac će biti centar teatarske umetnosti u Srbiji kada će biti izvedeno pet predstava u takmičarskom delu prema odabiru ovogodišnjeg selektora. Festivala „Pozorišno proleće“ Miroslava Radonjića. Ljubitelji dramske umetnosti uživaće u najboljim teatarskim ostvarenjima iz zemlje, a na sceni će se naći i koprodukcija pozorišta iz Sarajeva, Zagreba i Novog Sada. U čast nagrađenih, van konkurencije, biće odigrana predstava „Mračna komedija“ Pitera Šefera, u režiji Petra Jovanovića, Šabačkog pozorišta.

Prema oceni ovogodišnjeg selektora jedan od najmlađih pozorišnih festivala u Srbiji, u proteklih sedam-osam godina izrastao je u važan kulturni događaj, ne samo za grad Šabac, nego i za našu zemlju. Veruje da je Šabačko pozorište pokazalo je istančan senzibilitet u profilisanju „Pozorišnog proleća“, koje publici, ali i najširoj javnosti nudi mogućnost sagledavanja interesantnih i umetnički relevantnih predstava sa repertoara srpskih teatarskih kuća.

-Nisu to mogle da spreče ni godine pandemije jer je nakon jednogodišnje pauze ovaj festival nastavio svoj život punim plućima. To je potvrda neverovatne kreativne vitalnosti i stvaralačke energije pozorišnih pregalaca na ovim prostorima, čime je umetničko nadahnuće po ko zna koji put u višemilenijumskoj istoriji ljudske civilizacije odnelo pobedu nad svim životnim nedaćama – rekao je Radonjić i dodao da su teme ovogodišnjeg Festivala žanrovski i stilski raznovrsne, ali da su naglašeni ili diskretni motivi sećanja i snova.

-Bilo da je reč o košmarnim reminiscencijama ili nostalgičnom prisećanju na nepovratno izgubljeno vreme, snovima o srećnijoj i bezbrižnijoj budućnosti ili otrežnjujućem sudaru sa neminovnom stvarnošću, svaka od izabranih predstava na estetski superioran način pokreće važna pitanja o vremenu i okolnostima u kojima egzistiramo. One su idejno višeslojne i oslikavaju mnogobrojne kontroverze i nedoumice savremenog sveta. Iz toga je proizašao i moto festivala: „Kaleidoskop sećanja i snova“ – pojasnio je selektor Pozorišnog festivala.

Karte su u prodaji na Biletarnici Šabačkog pozirišta.

Program 7. Festivala „Pozorišno proleće“
24. april- „Rolerkoster“: Jelena Kajgo, režija: Milica Kralj, Atelje 212 Beograd
Tekst Jelene Kajgo u komičnom prosedeu donosi priču o svojevrsnom generacijskom sukobu, sučeljavanju nekih ustaljenih, tradicionalnih normi i običaja sa modernim nazorima onih koji pokušavaju da pronađu svoje mesto u haotičnom svetu novih tehnologija, ispunjenom, između ostalog, kritičkim preispitivanjima sistema vrednosti, religijskim učenjima i dogmama i identiteskim paradoksima. Rediteljski postupak Milice Kralj zasnovan je na doslednoj i maštovitoj inscenaciji komada u čijem središtu su ekspresivne, upečatljive i duhovite glumačke kreacije.

25. april- „Galeb“: Anton Pavlovič Čehov, režija: Milan Nešković, Narodno pozorište Sombor
Pristupajući jednoj od najznačajnijih drama u istoriji svetske književnosti na svoj već prepoznatljiv, istraživački i inventivan način, Milan Nešković sa saradnicima i odličnim ansamblom somborskog pozorišta gradi uzbudljivu, žanrovski heterogenu i vizuelno efektnu predstavu. Ljudske slabosti, strasti, iskonske emocije, potraga za smislom i snovi o ispunjenom i srećnom životu, studiozno su provučeni kroz filigranski preciznu glumačku vizuru, otelotvorujući vrhunsko teatarsko ostvarenje.

26. april- „Što na podu spavaš“: po istoimenom romanu Darka Cvijetića, dramatizacija i režija: Kokan Mladenović, Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Gradsko dramsko kazalište „Gavela“ Zagreb, Narodno pozorište Sarajevo i MESS Sarajevo

Potresna, intimna i nadasve emotivna ispovest Darka Cvijetića o najskorijem, krvavom sukobu na prostorima bivše Jugoslavije, poslužila je autorskoj ekipi da na sceni oživi moćnu, katarzičnu, opominjuću i umetnički vrednu predstavu. Kuriozitet ove reginalne koprodukcije sadržan je u tome da glavnu ulogu naratora i aktera igra Darko Cvijetić, koji je u vrlo zahtevnom zadatku i glumačkom izazovu, odoleo primamljivoj mogućnosti scenske patetike i sa nadahnutim partnerima ispričao veliku, istinsku i, u svakom pogledu, antiratnu pripovest.

27. april- „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“: Đorđe Kosić, režija: Jug Đorđević, Narodno pozorište Beograd, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i Sterijino pozorje Novi Sad
Đorđe Kosić spada u red naših najperspektivnijih mladih dramskih pisaca, što je tekstom „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ samo dodatno potvrdio. Vešto se poigravajući sa formom, jezikom, dramaturškom konstrukcijom i idejno-tematskim okvirom, Kosić je napisao aktuelnu dramu o problemu porodičnog nasilja, njegovim mogućim uzrocima i tragičnim posledicama. Jug Đorđević u svojoj rediteljskoj eksplikaciji proširuje značenjsko polje komada, tvoreći predstavu specifične pozorišne estetike i izraza, čiji se glavni kvaliteti, pored teksta, nalaze u opčinjavajućoj glumačkoj igri i neobičnoj vizeulnosti.

28. april- „Bilo jednom na Brijunima“: tekst i režija: Kokan Mladenović, Joca Art,Milan Marić i Branislav Trifunović, u saradnji sa Centrom za kulturu Svilajnac i Bitef teatrom Beograd
Polazeći od istorijskih činjenica o susretu bračnog para Broz sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom na Brionima, početkom sedamdesetih godina dvadesetog veka, a povodom snimanja filmskog ratnog spektakla „Sutjeska“, Kokan Mladenović pravi neskriveno nostalgični omaž jednoj zemlji koje više nema, ali i kritički sagledava ideološko-političke zablude koje su, izvesno, bile jedan od razloga njenog nestanka. Istovremeno, on zajedno sa četvoro sjajnih glumaca, problematizuje pitanje identiteta i nametnutih uloga u složenom društveno-istorijsko-kulturološkom kontekstu.
29. april- „Mračna komedija“ Pitera Šefera, u režiji Petra Jovanovića, Šabačkog pozorišta.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa