20. april 2023.20. apr 2023.
Pčelarsko slavlje
Pčelari DP Šabac

Pčelarsko slavlje

Poštujući višedecenijsku tradiciju dugu 129 godina, pčelari DP Šabac su 9. aprila 2023. godine – Cveti organizovali slavljene svoje pčelarske slave. U prisustvu svojih članova i brojnih gostiju iz regiona i Republike Srpske, pčelari su evocirali svoje postojanje posvećeno pčelama a time i prirodi koja bi bez pčela bila daleko siromašnija, jer je pčela jedini univerzalni oprašivač sa učinkom povećenja prinosa i kvaliteta voća, povrća i žitarica za cirka 38 do 80 %.

Prigodnim predavanjem proslavljenog šabačkog pčelara Milana Matića ukazano je na dobrobit uspešng pčelarenja i postizanja dobrih rezultata. I pored prirodnih neujednačenosti, pčele su za 130 šabačkih pčelara odnosno za 9027 košnica u 2022. godini blagodarile oko 180 tona meda i nemerljive količine voća, povrća i žitarica, ne uzimajući u obzir zdravstvene koristi za potrošače pčelinjih proizvoda ( med, pole, perga, propolis, mleč , vosak i pčelinji otrov).

Iako je DP Šabac jedno od najstarijih u Srbiji a u Šapcu i okolini najbrojnije, iz godine u godinu pčelarstvo je sve masovnije i uključuje sve više mladih pčelara.

Postignuti rezultati šabačkih pčelara pored prirodnih uslova i zalaganja samoh pčelara počivaju i na adekvatnoj pomoći države Srbije i gradske uprave grada Šapca.
Predsednik DP Šabac Dragan Malešević

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa