4. maj 2023.4. maj 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Saradnja u cilju unapređenja zdravstvene zaštite

Prof. dr Rade Babić novi stručni saradnik Opšte bolnice Šabac

Ideja je da se Šapčani vrate u Šabac. Cilj je edukacija mlađih koleaga, kao i rad na projektu kardiološke angio sale
Na radnom sastanku u Opštoj bolnici „Laza K. Lazarević“ Šabac prošlog četvrtka dogovorena je saradnja sa prof. dr Radom Babićem, redovnim profesorom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji i nekadašnjim načelnikom invazivne kardiologije Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“. Kako je istakao direktor šabačke bolnice dr Slobodan Popović, kao autoritet srpske kardiologije, profesor Babić ima zvanje, znanje i potrebno iskustvo da u periodu tranzicije pomogne mlađim kadrovima.

Od jeseni intenzivniji rad na projektu angio sale
-Svojim znanjem, iskustvom i zvanjem unaprediće šabačku Službu za interne bolesti, naročito kardiologiju. To je ono što nam je trebalo i ovo je pravi momenat da se tako nešto desi, jer dolazi do smene generacija, mlađi lekari, specijalisti, subspecijalisti, treba da napreduju i sigurno će imati ogromnu podršku baš u profesoru Babiću. Saradnja će se odvijati kroz dve faze. Prva faza je edukatorska, neki vid nadzora, da nas savetuje i da unapredimo kvalitet zdravstvene usluge u Opštoj bolnici. Druga faza jeste period od jeseni, septembra- oktobra, kada ćemo intenzivnije ući u zacrtani projekat kardiološke angio sale i edukaciji mladih kolega za rad u njoj, gde bi profesor, budući da ima ogromno iskustvo i znanje, bio stožer, stub takvog projekta. Konačno, očekujemo da vrlo brzo dođemo do kardiološke angio sale i započnemo dugogodišnji san ustanove i menadžmenta, na dobrobit naših sugrađana. Velika zahvalnost dr Babiću što se odazvao našem pozivu. Ideja je da se Šapčani vrate u Šabac i da nam pomognu u ovim teškim vremenima- naglasio je dr Popović.

Prof. dr Babić je istakao da se zahvaljujući ovoj saradnji vraća svojim korenima.

Pomoć u edukaciji mlađih kolega
-Moji roditelji su poreklom iz Šapca, otac, prim. dr Miodrag Babić, radio je u ovoj bolnici i bio jedan od osnivača internog odeljenja i u neku ruku pravimo pun krug. Kardiolozi sa internog odeljenja su moji prijatelji, kolege sa kojima se dugo znam i čekao sam momenat da uspostavimo saradnju koja bi doprinela razvoju šabačke bolnice u smislu interventne kardiologije i zbrinjavanja akutnog koronarnog sindroma po svetskim i evropskim preporukama, da pacijenti dobiju u pravom momentu ono što im treba, a ne da čekaju na izvesnost, mogućnost ili nemogućnost transporta u druge bolnice. Kada je reč o šabačkoj kardiologiji, najveću revoluciju u smanjenju smrtnosti od infarkta su učinile koronarne jedinice. Šabačka bolnica je dobila prvu koronarnu jedinicu ’74 godine i to je bila jedna od prve dve ili tri u Srbiji. U sklopu nje u kompletu je čak došao privremeni eksterni pejsmejker, tada ugrađen u nekoliko pacijenata kao privremeno rešenje- istakao je dr Babić, dodajući da se nada da će se njegovim dolaskom ubrzati razvoj te službe.

-Pošto sam od skoro u penziji, imam slobodnog vremena, uz status na postdiplomskoj nastavi na fakultetu, veoma rado bih pomogao i mlađim doktorima, ne samo u edukaciji, nego u njihovim diplomskim, subspecijalističkim, doktorskim disertacijama, a i svim ostalim kolegama, da ih malo podstaknem da prezentuju svoje i rezultate šabačke bolnice po srpskim, evropskim, svetskim kongresima. Osnovni cilj je da ovde dobijemo kateterizacionu laboratoriju, odnosno kardiološku angio salu i verujem da ćemo naći način da obezbedimo sredstva za njeno finansiranje- podvukao je prof. dr Babić.

Sastanku su prisustvovale pomoćnica direktora za internistički sektor prim. dr Snežana Kovačević, načelnica Službe interne medicine dr Olivera Gibarac, kao i lekari iz te službe, dr Jelena Peranović, dr Gordana Radaković i dr Mirjana Pavlović.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa