11. maj 2023.11. maj 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ŠABAC OBELEŽIO DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

Grad-stradalnik ne zaboravlja

Važno je da se svake godine sećamo ovog datuma, jer je to velika pobeda saveznika nad nacističkom Nemačkom i fašizmom. Grad Šabac je bio grad – stradalnik koji je dao velike žrtve za slobodu koju danas uživaju naše generacije. Zato nam je mir i stabilnost prioritet u Republici Srbiji, a mi u gradu Šapcu se trudimo da žrtve nikada ne zaboravimo i da prenosimo sa kolena na koleno kakve smo pretke imali i kakvu su nam državu stvarali
U utorak, 9. maja, Šabac je obeležio Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.
Nakon minuta ćutanja palim žrtvama za slobodu otadžbine, himnu Bože pravde otpevala je članica KUD Abrašević Anastasija Bogdanović.

Na Spomen-komleks na Donjošorsko groblje vence su položili: gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i predstavnici Gradske uprave, Vojske Srbije, načelnik Mačvanskog okruga Željko Marjanović, predstavnici SUBNORA-a i Gradskog odbora SPS.

- Jako je važno da se svake godine sećamo ovog datuma, jer je to velika pobeda saveznika nad nacističkom Nemačkom i fašizmom. Grad Šabac je bio grad – stradalnik koji je dao velike žrtve za slobodu koju danas uživaju naše generacije. Zato nam je mir i stabilnost prioritet u Republici Srbiji, a mi u gradu Šapcu se trudimo da žrtve nikada ne zaboravimo i da prenosimo sa kolena na koleno kakve smo pretke imali i kakvu su nam državu stvarali. Na nama je da tu državu unapređujemo u svakom smislu, pre svega ekonomskom, ali da se borimo i za mir i stabilnost u narednom periodu, naglasio je gradonačelnik Pajić.

Foto: "Glas Podrinja"


Vladimir Ninković, predsednik SUBNOR-a istako je da ovo udruženje predstavlja baštenik i stub antifašizma.

- Zato nam je dužnost da gajimo sećanja na žrtve koje su položile živote za našu slobodu. Mi svake godine odajemo poštu žrtvama u duhu naših junaka sa Cera, Kolubare, Sremskog fronta... da bismo bili putokaz mladima kako treba poštovati ljudske živote i heroje koji su branili našu otadžbinu. Neka im je večna slava i hvala, istakao je Ninković.

Gradski odbor SPS Šabac decenijama neguju kulturu sećanja i odavanja počasti žrtvama fašizma.
- Na današnji dan izašli smo da položimo vence sa željom da se više nikad slična pošast ne ponovi u našoj istoriji. Svedočeći izazove sa kojima se susrećemo u poslede vreme, SPS upire svoje snage da naši građani žive u miru i slobodi, istakao je dr Nikola Milutinović, predsednik Gradskog obora SPS.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa