18. maj 2023.18. maj 2023.
Dobitnik nagrade za DOP „Đorđe Vajfert“
Šabačka „Socijalna sinergija“

Dobitnik nagrade za DOP „Đorđe Vajfert“

„Socijalna sinergija“ dobitnik je Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje “Đorđe Vajfert”, koju dodeljuje Privredna komora Srbije kompanijama koje se u poslovanju ističu po principima društvene odgovornosti, na etičan, transparentan i održiv način vode brigu o zaposlenima i njihovim porodicama, ekologiji, zajednici u kojoj posluju
Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Socijalna sinergija“, jedno od dva koja je osnovao Karitas Šabac, osvojila je prvo mesto u kategoriji mala i mikro privredna društva. Nagrada je uručena Miroljubu Nikoliću, direktoru Karitasa Šapca na svečanosti u Privrednoj komori Srbije.

Socijalna Sinergija je konkurisala sa projektom besplatnog pranja veša za socijalno ugroženo stanovništvo. Kroz projekat besplatne usluge pranja, sušenja, peglanja i dostavljanja veša za socijalno ugroženo stanovništvo, gde se na godišnjem nivou ove usluge procenjuju na preko 700.000, dinara,
Socijalna sinergija bila je pohvaljena i za socijalne ciljeve zapošljavanja i profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom.

Dodela priznanja


- Srećni smo što je naša ideja koju realizujemo već više od 10 godina prepoznata kao veliki doprinos zajednici i sugrađanima u potrebi. Prepoznavanje naše Socijalne Sinergije od strane Privredne komore Srbije, i nagrađivanje ovako prestižnom nagradom u nama budi ponos i zadaje odgovornost da u našim ciljevima istrajemo kao društveno odgovorno preduzeće na usluzi socijalno ugroženim licima i lokalnoj zajednici kroz Socijalnu Sinergiju. Dva su aspekta našeg projekta - jedan je zapošljavanje osoba iz ugroženih socijalnih grupa, prevashodno osoba sa invaliditetom. A drugi aspekt su besplatne usluge pranja, sušenja i peglanja veša za socijalno ugroženo stanovništvo, prevashodno za stare osobe, nemoćne, osobe sa invaliditetom i siromašne - poručio je Miroljub Nikolić, direktor Karitasa Šapca.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za internacionalizaciju PKS, istakao je da tradicija nagrade „Đorđe Vajfert“ potvrđuje da je za privrednike tema društveno odgovornog poslovanja postala izuzetno značajna i da sve više malih i srednjih preduzeća uviđa važnost efekata svog poslovanja na lokalnu zajednicu i porodicu.

- Nema održivosti privrede bez održivosti društva. Nije moguće imati usklađen život ukoliko poslovni život nije napravljen po meri svakog zaposlenog ali i po meri lokalne zajednice - poručio je Vesović pozdravljajući dobitnike ovih prestižnih priznanja.

Socijalna sinergija - Prepoznata snaga socijalnog preduzetništva
Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Socijalna Sinergija“ d.o.o. Šabac pruža usluge hemijskog čišćenja i pranja veša, kao i održavanja higijene prostora. Zahvaljujući velikoj empatiji i stručnosti u radu sa korisnicima, uključivanju i osnaživanju osoba iz ranjivih grupa našeg društva, ovo preduzeće je dobar primer društveno- odgovornog poslovanja.

Osnivač Socijalne Sinergije, Karitas Šabac, duži niz godina poznat je kao lider u socio-preduzetničkim aktivnostima, ne samo u Republici Srbiji, već i u regionu, a servis za hemijsko čišćenje i pranje veša postoji već deset godina.

- Kada smo pokretali “ Socijalnu Sinergiju” imali smo dva cilja, prvi je bio da pomognemo socijalno ugroženom stanovništvu kroz usluge besplatnog pranja veša, dok je drugi cilj bio da pomognemo ženama u osamostaljivanju, vraćanju dostojanstva, jačanju samopouzdanja i ekonomske nezavisnosti kroz radno angažovanje, kaže Miroljub Nikolić, direktor Karitasa i dodaje da su upravo prvi zaposleni bile žene koje su napuštale “sigurne kuće” i samohrane majke, koje su veš prale u svojim domovima za novčanu nadoknadu.



Nikolić ističe da je pravo na rad jedno od osnovnih ljudskih prava svake osobe, uključujući i osobe sa invaliditetom.

- Socijalna Sinergija danas zapošljava 23 osobe, sa tendencijom rasta broja zaposlenih. Od ukupnog broja zaposlenih, 15 je osoba sa invaliditetom koji rade sa našim članovima stručnog tima. Kako bismo pomogli da što veći broj ljudi u Šapcu ostvari pravo na rad, moramo na tržištu biti konkurentni kvalitetnom uslugom, što svakako posedujemo“, kaže Nikolić.

Klijenti Sinergije su velike strane kompanije sa visokim zahtevima po pitanju higijene u svojim prostorijama, potom javna preduzeća poput Toplane, Zavoda za javno zdravlje, Parking servisa objašnjava Nikolić i dodaje da je zaštita životne sredine podjednako važna kao i zaštita prava osoba sa invaliditetom, te su sva sredstva koja se koriste za čišćenje sertifikovana i ekološka. Sa ponosom ističe da je kompanija nedavno nabavila vozilo za dostavu veša kao i kombi za transfer zaposlenih na teren za čišćenje, što će unaprediti kvalitet usluga i dovesti nove klijente.

Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje PKS dodeljuje od 2007. godine. Priznanje se dodeljuje svake druge godine.

Cilj konkursa je afirmacija vrednosti društveno odgovornog poslovanja i širenje svesti da nije dovoljno raditi samo u ekonomskim okvirima već treba veću pažnju posvetiti lokalnoj zajednici, zaštiti životne sredine, zadovoljstvu i bezbednosti zaposlenih, kao i socijalnim pitanjima.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa