18. maj 2023.18. maj 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Na konferenciji za medije Zavoda za javno zdravlje Šabac

Predstavljen Plan za unapređenje monitoringa kvaliteta vazduha

Novo merno mesto biće u naselju Čavić. Najznačajnija novina je uspostavljanje automatske merne stanice na mernom mestu Vatrogasni dom. Na tom mestu ćemo uz pomoć najsavremenije opreme biti u mogućnosti da pratimo širi set parametara u odnosu na dosadašnje
Plan za unapređenje monitoringa kvaliteta vazduha u Šapcu u 2023. godini predstavili su u utorak u Zavodu za javno zdravlje pomoćnik direktora za poslove javnog zdravlja iz oblasti higijene i humane ekologije dr sci. med. Igor Dragičević i glavni analitičar za monitoring vazduha, dipl. ing. specijalista hemijskih nauka Dušica Mijailović.

Kako je istaknuto, u okviru stalnih aktivnosti, gde se teži poboljšanju sveukupnog rada, uključujući i monitoring vazduha, ove godine su se stvorili uslovi da posle isporuke nove opreme značajno unaprede aeromonitoring koji se u gradu Šapcu u kontinuitetu obavlja od 1971. godine.

Povećanje broja mesta na kojima će se meriti nivo suspendovanih čestica
-Ovo je jedna od aktivnosti čiji je cilj da prvo medije, a onda i predstavnike zainteresovane stručne javnosti i građanstva, informišemo o tome šta je konkretno namera i benefit po građane Šapca. Uz pomoć nove opreme koja će biti isporučena u periodu od mesec dana bićemo u mogućnosti da uspostavimo neka nova merna mesta tamo gde do sada nije vršen monitoring vazduha. Prvenstveno je ideja da to sada bude u mesnim zajednicama gde je povećana upotreba individualnih ložišta, da se postojeća merna mesta koja imamo u Šapcu unaprede, u smislu poboljšanja opreme- rekao je dr Dragičević i dodao da se prvenstveno misli na povećanje broja mesta na kojima će se meriti nivo suspendovanih čestica u vazduhu PM 2.5 i PM 10, zatim praćenja karakterističnih zagađivača, gasova fluorovodonika i amonijaka.

Uz pomoć nove opreme koja će biti isporučena u periodu od mesec dana bićemo u mogućnosti da
uspostavimo neka nova merna mesta tamo gde do sada nije vršen monitoring vazduha


Monitoring se u gradu sprovodi na sedam mernih mesta od kojih dva- merno mesto Vatrogasni dom i Opšta bolnica, pripadaju državnoj mreži, dok su lokalna: Autobuska stanica, Benska bara, Kasarna, Zavod za javno zdravlje Šabac i Gerontološki centar. Novo merno mesto biće u naselju Čavić. Najznačajnija novina je uspostavljanje automatske merne stanice na mernom mestu Vatrogasni dom.

Zdravstvene preporuke za stanovništvo
-Na tom mestu ćemo uz pomoć najsavremenije opreme biti u mogućnosti da pratimo širi set parametara u odnosu na dosadašnje koje smo imali, uključujući i neke zagađujuće materije, koje se indikativno mogu smatrati da vode poreklo od industrijske zone i njihovo izražavanje na neki novi način, a to je preko indeksa kvaliteta vazduha. Imaćemo mogućnost da u kraćem vremenu, faktički izračunavanjem satnih vrednosti, dajemo odgovarajuće zdravstvene preporuke u slučaju odstupanja referentnih vrednosti, sa uputstvima za stanovništvo, odnosno hronične bolesnike i druge osobe kod kojih to može da bude od posebnog uticaja na zdravlje. Samim tim ćemo sa novom opremom doći u rang ustanova koje to rade na nivou koji je najviši i u najrazvijenijim zemljama sveta- podvukao je pomoćnik direktora Zavoda.

Polovinom juna biće organizovana još jedna prezentacija za zainteresovanu stručnu javnost, a cela prezentacija od utorka je dostupna i na veb prezentaciji i društvenim mrežama Zavoda za javno zdravlje. Na teritoriji grada glavni izvori zagađenja su saobraćaj, industrija i individualna ložišta, a u zavisnosti od lokacije, njihov uticaj može biti različit. Kako je zaključeno, imajući u vidu klimatske uslove i kraj grejne sezone, u proteklom periodu nije bilo iskakanja po pitanju kvaliteta vazduha. Izveštavanje o kvalitetu vazduha može se pratiti na Portalu otvorenih podataka, veb sajtu Zavoda, društvenim mrežama i putem mobilne aplikacije Čuvar zdravlja. Biće uspostavljena i aplikacija ŠabacEko, za izveštavanje na satnom nivou 24/7.
.D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa