18. maj 2023.18. maj 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

NA SVETSKI DAN PORODICE CENTAR ZA SOCIJALNI RAD
ORGANIZOVAO TRIBINU

Podrška porodici u lokalnoj zajednici

Ne postoji porodica koja nema povremene krize. Jako je važno prepoznati ih i reagovati na vreme
U ponedeljak, 15. maja, na Svetski dan porodice, Centar za socijalni rad organizovao je tribinu „Podrška porodici u lokalnoj zajednici“, na kojoj su prisustvovali relevantni stručnjaci iz ustanova i organizacija koje rade sa porodicama.

- Svi mi delujemo u svojim domenima, a saradnja svih institucija važna je za podršku porodicama. Upravo na tu temu Centar za socijalni rad prezentovao je Službu za podršku deci i mladima i Službu za lokalna prava i usluge kako bismo bili oslonac ustanovama i organizacijama sa kojima sarađujemo, rekla je Biljana Mrkonjić, direktorka Centra za socijalni rad Šabac.

Aleksandar Prica, predsednik Asocijacije Duga, istakao je da je od izuzetnog značaja prepoznati faze u porodičnim krizama i predstavio koncept bezbedonosne kulture, koji je jedan od najboljih i najefikasnijih preventivnih metoda za smanjenje porodičnog i vršnjačkog nasilja.

Ovo je prilika da svi mi koji se bavimo porodicom i njenom zaštitom, zastanemo i vidimo šta mi činimo, osećemo, radimo, kako učimo svoju decu, šta naša deca uče od nas. To je možda mali, ali značajan korak koji svako od nas može da učini


- Svesni smo šta se dešava na svim nivoima i zato je jako važno da svako zna sedam faza krize, od šoka, poricanja, besa, krivice, tugovanja, reorganizacije i prihvatanja do razrešenja određene porodične krize. Uradili smo pilot projekat u deset srednjih škola sa ciljem da mladi shvate koje su porodične krize, da nauče kako da ih prepoznaju i reaguju na njih, kome da se obrate. Svaka grupa dece je u radu sa vršnjacima prepoznala porodičnu krizu kao bitnu i radila na tome, a nastavnici i stručni radnici, pedagozi i psiholozi škola, rekli su da bi od malih nogu u školama trebalo da bude obavezno - da deca uče šta je porodična kriza i kako je mogu prevazići, istakao je Prica.

Pedagog Vesna Dimitrijević, porodični savetnik i rukovodilac Službe za zaštitu dece i mladih istakla je da Svetski dan porodice i jeste povod da se relevantne institucije okupe i pokažu svoju snagu i spremnost da pomognu i da pošaljemo poruku našim građanima kome mogu da se obrate i kakve vrste usluga i podrške mogu dobiti.

- Nažalost, današnji dan, koji je uvek lep i značajan za nas koji se bavimo porodicom i zaštitom porodice dešava se u kontekstu tragičnih dešavanja u našoj zemlji, ali opet je to prilika da svi pogledamo u sebe, da pronađemo odgovornost i u nama. Ovo je prilika da svi mi koji se bavimo porodicom i njenom zaštitom, zastanemo i vidimo šta mi činimo, osećemo, radimo, kako učimo svoju decu, šta naša deca uče od nas. To je možda mali, ali značajan korak koji svako od nas može da učini, naglasila je Dimitrijević.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa