1. jun 2023.1. jun 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

POPLAVE NA TERITORIJI ŠAPCA

Majske kiše ponovo donele probleme

Iako smo se svi nadali da nikada više nećemo proživeti proleće 2014. godine, ovaj maj je Šapcu ponovo doneo probleme. Kiša je padala danima, a ogromna količina vode koja se na Pocerinu sručila u utorak veče bila je previše za već prepunu zemlju i vodotokove
Najveće probleme imali su meštani Gornje Vranjske gde je voda u Dumači i potoku Zmajevcu naglo porasla u sredu ujutru, te je 20 osoba iz 10 domaćinstava evakuisano. Među njima bila je i beba od četiri meseca.

-Rano ujutru smo videli da je voda u dvorištu, a kada je došla do vrata odlučila sam da zbog dece odem na sigurno. Pripadnici vatrogasne jedinice su nas prevezli do puta gde je moj otac došao po nas i odveo nas u Majur. Starija devojčica se jako uplašila i stalno traži tatu, koji je ostao kod kuće, kaže Sanja Mijailović koja se sa četvorogodišnjom Anđelom i četvoromesečnom Jovanom sklonila kod oca u Majur.

Foto: "Glas Podrinja"


Brojevi za pomoć
Dežurni brojevi telefona na koje građani Šapca mogu prijaviti probleme izazvane poplavama su: 015 364 123 i 064 877 84 07. Telefoni su dostupni 24 sata.


Evakuisani meštani koji nisu imali ili želeli da odu kod nekog smešteni su na Letnjikovac u objekat „Humanog Srca Šapca“.

Vatrogasci-spasioci su dežurali na centru sela i pomagali meštanima zajedno sa članovima Saveta Mesne zajednice. Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić takođe je posetio selo u prepodnevnim satima.

Foto: "Glas Podrinja"


Nije radila ni OŠ „Stojan Novaković“ koja je u neposrednoj blizini Dumače i koja se takođe našla pod vodom.

Velike probleme imali su i meštani jednog dela Jevremovca gde je ugroženo oko 50 osoba. Tamo su takođe dežurale ekipe vatrogasaca-spasilaca i Vodoprivrednog preduzeća Sava, a obezbeđene su i dodatne pumpe kako bi se crpila voda. Do zaključenja ovog broja nije bila neophodna evakuacija i crpne pumpe su pomagale da se situacija drži pod kontolom.

Foto: "Glas Podrinja"


Dumača se u toku noći izlila i u Grušiću, gde su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva odmah reagovali i izvlačili potopljene automobila i raščišćavali put. Voda je tokom jutra počela da se povlači.

Donja i Gornja Rumska imale su dosta problema. Voda je oborila banderu i došlo je do prekida struje. Poverenicu su na terenu sakupljali podatke o pričinjenoj šteti koja je ogromna, s obzirom da se svi u selu bave poljoprivredom. Jedna deo puta kroz Gornju Rumsku bio je neprohodan.

Foto: "Glas Podrinja"


Put je bio prekinut i između Bojića i Dvorišta, ali se voda povukla, a problema je bilo i na deonici Nakučani – Kozara.

Voda je prodrla i u Petkovici iz Cerskog obodnog kanala i proširila se ka Čokešini i Lipolistu.

Foto: "Glas Podrinja"


-Proglašena je vanredna situacija na teritoriji Šapca čime su Štab za vanredne situacije i sve službe podređene Štabu stavljeni u stanje neprekidnog dežurstva. Priprema se i objekat u koji će moći da se smesti veći broj ljudi u slučaju neophdone evakuacije, kaže Zoran Zdravković, član Gradskog veća zadužen za bezbednosti.

Foto: Privatna arhiva


Jedna od kritičnih tačaka bilo je i objekat Elektrodistribucije Šabac gde je poslata mehanizacija kako bi se podigao nasip i sprečilo prodiranje vode.

Opisana situacija bila je do zaključenja ovog broja u sredu. Strahuje se od novih padavina koje su najavljene za narednih čak sedam dana.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa