1. jun 2023.1. jun 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Projekat „O-dva-ja-mo“ u Šapcu na Trgu

Briga o zaštiti životne sredine od najranijeg uzrasta

Edukacija i sticanje novih navika građana Srbije o tome kako kućni otpad (naročito papir, metal, plastika i staklo) treba pravilno da se odlažu, da bi kasnije mogli da se uspešno recikliraju. Cilj je smanjenje deponija i zdravija životna sredina
Projekat „O-dva-ja-mo“ koji grad Šabac sprovodi uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Evropske unije i Ambasade Kraljevine Švedske ima za cilj recikliranje dela otpada nastalog u domaćinstvima kako bi se smanjile količine na deponijama i povećala stopa reciklaže.

Projekat je započet pre nekoliko meseci, a uz Šabac sprovodi se još u 16 gradova i opština u Srbiji. Namera je da stopa recikliranog otpada iz domaćinstava bude 15 odsto.

Kako su istakli iz JKP „Stari grad“ do sada je do sada podeljeno 5300 kanti za separaciju otpada i podela se nastavlja.

-Želimo da se zahvalimo građanima na odgovornosti, razumevanju značaja odvajanja otpada. Ovo je veoma značajan projekat za Šabac kao grad i sve nas, te bih zamolio sve sugrađane koji nisu preuzeli kante da nas kontaktiraju kako bi ih preuzeli. Mogu doći u prostorije JKP „Stari grad“ u Dalmatinskoj ulici svakog radnog dana od 8 do 14 časova - rekao je izvršni direktor JKP „Stari grad“ Nikola Begović i dodao je da postoji velika zainteresovanost za reciklabilni otpad, te da je važno nastaviti u ovom smeru i pozvao Šapčane da ukoliko imaju neku nedoumicu, pitanje da se obrate nadležnima.

Foto: "Glas Podrinja"


Kako bi sugrađanima približili projekat, značaj očuvanja zaštite životne sredine i mogućnost recikliranja kućnog otpada na Trgu u Šapcu je organizovan program za najmlađe Šapčane i Šapčanke.
Učenici prvog, drugog i trećeg razreda Osnovne škole „Laza K. Lazarević“ nadmetali su se u štafetnim igrama, a učenici odeljenja I-3, Osnovne škole „Janko Veselinović“ predstavili su svoje radove. Realizovana je i eko radionica najmlađih osnovaca kao vid edukacije.

-Na drugačiji način dajemo doprinos projektu kroz radionicu preoblikovanja sekundarnih sirovina u upotrebne predmete. To često činimo na časovima likovnog u našoj školi, jer smatramo da je važno da učenici uvide da sve ono što je oko nas može biti materijal za nove predmete. Smatram da sa edukacijom o značaju zaštite životne sredine treba početi od najranijeg uzrasta- pojasnila je učiteljica iz OŠ „Janko Veselinović“ Ljubica Simić.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa