Info

1. jun 2023.1. jun 2023.
Najlepši štand, Foto: "Glas Podrinja"

Najlepši štand, Foto: "Glas Podrinja"

5. festival jagoda u Culjkoviću

Najslađe selo u Pocerini

Predstavljanje jagode u Culjkoviću. Najslađe voće, poslastice, proizvodi od jagoda. Nadmetanje u brzom jedenju jagoda sa šlagom, čišćenju jagode od peteljke, izbor za najlepši štand. Promocija seoskog turizma, poljoprivrede, voća i potencijala Pocerine
Peto izdanje Festivala jagoda u Culjkoviću okupilo je brojne izlagače, posetioce protekle nedelje u ovom pocerskom selu. Manifestacija u organizaciji Mesne zajednice Culjković, Turističke organizacije grada Šapca, a pod pokroviteljstvom Grada Šapca nastavlja tradiciju promocije crvenog voća po kom je ovaj kraj poznat. Na više od 10 štandova proizvođači jagode iz Pocerine predstavili su ovogodišnje plodove, poslastice, sokove i džemove.

-Pet godina postojanja je pokazatelj opravdanosti Festivala i koja je potekla od meštana Culjkovića, te da treba i u godinama koje dolaze nastaviti sa njegovim unapređenjem. Verujem da su jagode iz Culjkovića prepoznate, ne samo u našem kraju, već i širom Srbije i regiona. Veliki broj izlagača i posetilaca, posebno mladih je značajno. Ovo je prilika za njih da se afirmišu, a za goste da probaju jagode i divne poslastice koje su pripremile vredne domaćice iz Pocerine. Verujemo da će u godinama koje dolaze Festival biti još posećeniji - izjavio je direktor TOŠ-a Dušan Simić.

Najteža jagoda, Foto: "Glas Podrinja"


Najteža i najslađa
Najtežu jagodu od 102 grama imalo je poljoprivredno gazdinstvo Gorana Vujkovića, a za najlepši štand proglašen je mladog Veljka Vujkovića.

Vlasnica najteže jagode na Festivalu Dragana Vujković ističe da je ponosna na svoj rad i učešće na festivalu. Njeno domaćinstvo godinama uzgaja jagode, a u proces proizvodnje uključeni su svi. U šali kaže da je šampion, jer svake godine njeno domaćinstvo dobije nagradu.

-Ove godine smo dobili nagradu za najtežu jagodu, dobili smo pre toga za najlepši štand, bila sam i najbrža u čišćenju jagode. Izgleda da je dovoljno da se pojavim i eto nagrade - kaže kroz šalu Dragana.

Uz prezentaciju najlepših proizvoda od jagode organizovano je i takmičenje u brzom jedenju jagoda sa šlagom, a pobedu je odnela Jana Ivanović, dok se u nadmetanju za čišćenja jagode od peteljke najviše istakla Milica Vujković.

Promocija proizvođača i turističkih potencijala
Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić navodi da je Festival odlična promocija turističkih potencijala Pocerine, poljoprivrede i mesto susreta.

Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić navodi da je Festival odlična promocija turističkih
potencijala Pocerine, poljoprivrede i mesto susreta, Foto: "Glas Podrinja"


-Festival je dobar primer afirmacije poljoprivrednih proizvođača, pre svega jagode po kojima je Pocerina prepoznatljiva. Ova manifestacija odlična je prilika za promociju sela, ali i da se posetiocima prikaže rad i zalaganje proizvođača jagoda. Takođe, sa drugim proizvođačima u Culjkoviću mogu da razmene iskustva, unaprede proizvodnju i na što bolji način plasiraju svoje proizvode. Grad Šabac će nastaviti da promoviše i pomaže njihov trud i zalaganje, kao i da izdvaja značajna sredstva za turizam, pre svega manifestacioni. U ovoj godini sugrađane i posetioce očekuju brojne manifestacije - rekao je predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić.

Foto: "Glas Podrinja"


Bogat program za posetioce
U zabavnom programu učestvovali su učenici Osnovne škole “Nikolaj Velimirović”, predškolci Predškolske ustanove “Naše dete” iz Culjkovića, KUD “Abrašević”, Šabac i FA “Đido” iz Bogatića, a nastupio je Oliver Tvist benda i Dragi Domić.

Organizatori Festivala dodeli su i zlatne plakete za afirmaciju i razvoj festivala Gradu Šapcu, zaslužnim ustanovama i pojedincima.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa