1. jun 2023.1. jun 2023.
Bez promena u deficitu
VEĆE USVOJILO REBALANS BUDžETA

Bez promena u deficitu

Ukupni prihodi i primanja povećani su za oko 25,4 miliona dinara, dok su sa druge strani ukupni rashodi i izdaci za nabavku nefinansijske i finansijske imovine povećani za preko 24,4 miliona
Na 90. sednici Opštinskog veća usvojen je rebalans budžeta opštine Koceljeva za tekuću godinu.
Ukupni prihodi i primanja povećani su za oko 25,4 miliona dinara, dok su sa druge strani ukupni rashodi i izdaci za nabavku nefinansijske i finansijske imovine povećani za preko 24,4 miliona.

-U delu prihoda pre svega imamo prihode od prodaje nepokretnosti zemljišta od 1,4 miliona dinara koja je uplaćena u prvom tromesečju ove godine. Zatim imamo prihode od kamata na oročena sredstva jer se referentna kamatna stopa narodne banke stalno povećava. Tu je još 4,6 miliona dinara i imamo prihode na ime poreza od samostalnih delatnosti koji je značajno veći u odnosu na prošlogodišnji. Za skoro 19,4 miliona dinara- pojasnio je šef odseka za finansije u opštinskoj upravi Mileta Kovačević.

Sa druge strane, prema njegovim rečima, između ostalog povećanje rashoda je evidentno u delu održavanja javnih zelenih površina.

- Dobili smo sredstva po konkursu od Ministarsva ekologije. 1.5 miliona dinara su namenska sredstva i 4 miliona dodajemo naših da bi se izvršilo ozelenjavanje dela javnih površina u Koceljevi. Krajem godine smo planirali sredstva i tada nismo imali prave parametre, pa nismo znali koliko ćemo potrošiti za pijacu za naše sufinansiranje. Tu može da se smanji i smanjujemo za 12 miliona dinara. Povećano je za 9 miliona dinara za projektno planiranje koje nismo platili u prošloj godini, ostalo je još 9 miliona za projektno planiranje Rasnice i Tamnave. Na tekućim popravkama i održavanjima saobraćajne infrastrukture povećali smo za 9 miliona u odnosu na ono koliko je bilo planirano budžetom jer smo videli da nije dovoljno obzirom na cene i usluga ali i materijala koji je poskupeo- istakao je Kovačević i dodao da ova lokalna samouprava po nalogu ministarstva finansija koriguje sredstva za planirane plate.

–Ta preporuka je u smislu da sada ne planiramo za ona radna mesta koja u ovom trenutku nisu popunjena. U slučaju popunjavanja tih radnih mesta dobićemo saglasnost za dodatna, naknadna sredstava tako da tih oko 7,3 miliona dinara za plate godišnje za nepopunjena radna mesta smo smanjili a taj iznos smo prebacili na program saobraćajne infrastrukture na izgradnju, odnosno asfaltiranje puteva. I najznačajnije, kod osnovne škole povećali smo iznos za skoro 14,9 miliona a odnose se na adaptaciju i projektno planiranje za školske objekte u Batalagama, Draginju, Goločelu, deo Ćukovine i projektna dokumentacija za Svileuvu- pojasnio je šef odseka za finansije.

Promena u fiskalnom deficitu nije bilo i on iznosi nešto više od 43 miliona dinara.

O ovoj temi diskutovaće i odbornici na prvoj narednoj sednici lokalnog parlamenta.
V.Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa