1. jun 2023.1. jun 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Poslednji dan Festivala „Nikola Tesla“

Đaci u Teslinom svetu na Sajmu nauke u CSU

Uz prigodan muzički program koji su izveli učenici OŠ „Vuk Karadžić“, manifestacija je otvorena uručenjem priznanja najboljima na likovnom konkursu posvećenom velikom naučniku
Teslin transformator, roboti, mikroskopi, mikrobit, epruvete na radionicama i edukativnim predavanjima, sa nizom zanimljivih pitanja i odgovora, obeležili su poslednji dan Festivala „Nikola Tesla“ u petak u Centru za stručno usavršavanje (CSU), kada je organizovan Sajam nauke. Predstavnici šabačkih osnovnih i dve srednje škole, kao i Akademija strukovnih studija, demonstrirali su znanje i kreativnost.

Priznanja najboljima na likovnom konkursu
Uz prigodan muzički program koji su izveli učenici OŠ „Vuk Karadžić“, manifestacija je otvorena uručenjem priznanja najboljima na likovnom konkursu posvećenom velikom naučniku.

-U mlađoj kategoriji nagrađene su učenica Milica Maksimović, 4/2, Osnovna škola „Vuk Karadžić“, učiteljica Tatjana Čolić i Ana Vasić, 3/3, OŠ „Stojan Novaković“, učiteljica Sanja Lekić. U starijoj kategoriji najbolji su bili radovi učenika: Vasilija Vučkovića, 5/2, OŠ „Janko Veselinović“, nastavnica Radmila Bajić, Valentine Petrović, 8/1, OŠ „Kralj Aleksandar Karađorđević“, nastavnik Čedomir Tucić, koji je bio mentor i nagrađenoj Dunji Tanacković, 7/1 iz iste škole- navela je stručna saradnica u CSU Ivana Bogićević.

Foto: "Glas Podrinja"


Festival otvara niz programa koji će u narednom periodu biti posvećeni Nikoli Tesli, uz angažovanje struke i mladih naraštaja. Osnivanje Teslinog kluba na inicijativu Tesline naučne fondacije iz Filadelfije omogućilo je CSU da doprinese afirmaciji njegovog dela.

-Želimo da podstaknemo inovativne i proaktivne profesore da se kroz prezentaciju Teslinog lika i dela afirmišu u naučnom i istraživačkom radu. Istovremeno, tako ćemo motivisati i učenike da se bave naučnim i istraživačkim radom, da razvijaju logičko i kritičko razmišljanje. Potrudićemo se da budemo primer dobre prakse i iniciramo osnivanje Teslinih klubova u drugim gradovima i sredinama, jer su upravo oni generatori razvoja mladih naučnika i istraživača u zemlji i inostranstvu- istakao je direktor Centra za stručno usavršavanje Branko Filipović.

Muzičko- scenskim programom koji su pripremili učenici i profesori Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Centru za stručno usavršavanje Šabac , prošlog ponedeljka,(CSU) otvoren je prvi Festival nauke „Nikola Tesla“. U okviru manifestacije koja je trajala do 26. maja, organizovano je više od 20 radionica u kojima su učestvovali đaci šabačkih škola.

Foto: "Glas Podrinja"


Veštine i znanje kroz igru
Aleksandra Ostojić iz Osnovne škole Majur pokazala je kako se može isprogramirati dečja igra.

-Na malom džepnom računaru koji se naziva mikrobit isprogramirali smo dečju igru „Kamen, papir, makaze“ i još mnoštvo programa uz pomoć naših nastavnika. Ti programi mogu da se instaliraju na dva ili više mikrobita, pa da se deca igraju i nauče nešto novo kroz igru- objasnila je Aleksandra.
Lazar Vojinović, učenik petog razreda Osnovne škole „Nata Jeličić“, prezentovao je vožnju dronova.

-Pokazao sam šta sve dron može da izvede, kako se vrti u krug, okreće, pa ponovo poleti, ima mnogo mogućnosti. Tri- četiri meseca smo se pripremali, prošli smo na Okružno takmičenje u upravljanju dronom, zauzeli treće mesto, pa smo na Republičkom zauzeli sedmo mesto- ispričao je Lazar.

Priče o ostalim zanimljivim izumima i radionicama đaka čitajte u narednim brojevima i na portalu Glasa Podrinja.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa