1. jun 2023.1. jun 2023.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Za bolji kvalitet nastave i smanjenje ditigalnog nasilja

Jevremova, Vukova i Lazina škola zabranile upotrebu mobilnih telefona

Iskustva po donošenju odluke pozitivna, deci i roditeljima ta mera prihvatljiva
U Osnovnoj školi „Laza K. Lazarević“ od 22. maja u potpunosti je zabranjeno korišćenje mobilnih telefona, a na osnovu dopisa resornog ministarstva od 3. februara u kome stoji da svaka škola internim aktom može da uredi njihovu upotrebu. Ista odluka prethodno je doneta i u Vukovoj i Jevremovoj školi, dok je u OŠ „Nata Jeličić“ postupak za njeno sprovođenje u toku.

Bez većih prekršaja
Kako objašnjava direktor OŠ „Jevrem Obrenović“ Duško Bojić, zabrana upotrbe mobilnih telefona primenjuje se od prvog dana drugog polugodišta. Internim aktom propisan je način njegove upotrebe tokom nastavnog dana, kao i šta se preduzima u slučaju kršenja odluke iz akta postavljenog na zvaničnoj stranici škole.

-Zabrana se odnosi i na učenike, kao i na nastavnike. Izuzetak su jedino nastavnici koji, da bi se prijavili na elektronski dnevnik, moraju da koriste dvofaktorsku autentifikaciju, a takvih je četvoro u našoj školi. Do sada je bilo desetak primera kršenja zabrane, ali nije bilo ponovljenih prekršaja od strane istog učenika, tako da odeljenjske starešine nisu podnosile zahteve za pojačan vaspitni rad, po tom osnovu. Sankcije su precizno definisane, svi akteri vaspitno- obrazovnog procesa su upoznati sa njima i do sada nije bilo pokretanja vaspitno- disciplinskog postupka po tom osnovu- kaže direktor Bojić.

Pre tri godine, Lazina škola je zabranila korišćenje telefona tokom nastave, a ova mera se od 22. maja odnosi se na sve vreme boravka u toj obrazovnoj ustanovi. Isto važi i za nastavnike, koji telefone za vreme časa mogu koristiti samo u svrhu nastave i upisivanja u elektronski dnevnik.
Odluku su podržali Nastavničko veće, Savet roditelja, Školski odbor, Učenički parlament i Tim za zaštitu od nasilja. U slučaju njenog nepoštovanja, telefon se oduzima uz revers i roditelj je obavezan da ga sutradan preuzme. Ako se to ponovi kod istog učenika, sledi pedagoško- instruktivni rad s njim i dalje smanjenje ocene iz vladanja. Uvedena je i elektronska brava u cilju povećanja bezbednosti.

-Svi su prezadovoljni. Zanimljivo je da je 93,4 posto roditelja učenika od prvog do osmog razreda na Savetu podržalo odluku na osnovu anonimnog upitnika. Bilo je pitanja zašto se ne uvodi zabrana korišćenja. Ne smemo i ne možemo zabraniti nošenje telefona koje određeni broj učenika sigurno ima u svojim rančevima i jaknama, kako bi mogli da se jave roditeljima kad izađu iz škole. Napominjemo da se deca mogu javiti roditeljima sa nekoliko lokacija, koristeći školski telefon dostupan ka svim mrežama, kod pedagoga, psihologa, u sekretarijatu. Ti brojevi su dostupni i ukoliko roditelji žele da stupe u kontakt sa svojom decom- objašnjava direktor Lazine škole Milan Blagojević i dodaje da je prihvaćen predlog Učeničkog parlamenta da poslednjeg petka u mesecu mogu da naprave đačke uspomene i fotografišu se za arhivu škole, pod nadzorom nastavnika.

Podrška roditelja za svet bez „pametnih“ telefona
OŠ „Vuk Karadžić“ takođe je pre oko mesec dana zabranila upotrebu mobilnih telefona.

-Zabrana je prošla Savet roditelja i Učenički parlament, imamo i pravilnik koji definiše procedure u slučaju njenog kršenja. Nadam se da će se smanjiti konfliktne situacije tzv. digitalnog nasilja gde, ne samo što se ometa nastava, već fotografisanje i snimanje može biti jedna od mera koje se kategorišu kao nasilje, odnosno diskriminacija i omalovažavanje. Čini mi se, pogotovo u matičnoj školi, da deca bolje reaguju, nemamo značajnijeg kršenja zabrane. Zadovoljni smo, očekujemo da ćemo od toga imati samo pozitivne efekte. Nekoliko telefona je bilo oduzeto, roditelji su dolazili, nije bilo negodovanja, nego čak i situacija gde su namerno kasnili sa preuzimanjem telefona i time podržali aktivnost škole- kaže direktor te škole Dragoslav Pavlović.

Direktorka OŠ „Janko Veselinović“ Ljiljana Stojanović navodi da je zabrana upotrebe telefona na času već dugo na snazi.

-Deca uglavnom poštuju zabranu, a ako dođe do zloupotreba, onda im se telefon oduzima i roditelj kasnije dolazi da ga preuzme. Budući da je kraj školske godine, razmišljamo da od septembra uvedemo potpunu zabranu. Mi smo pokrenuli tu inicijativu pre tragičnih događaja u maju, ali smo na Savetu roditelja imali protivljenja. Verujem da će sad biti malo drugačije raspoloženi. Posle roditeljskih sastanaka u jednom odeljenju imali smo dobru ideju razredne da deca nose stare telefone, koji imaju samo mogućnost javljanja i slanja poruka i roditelji su taj predlog rado prihvatili- objašnjava Stojanovićeva.

Razumevanje za decu
Slično razmišlja i direktor OŠ „Stojan Novaković“ Mladen Lazić, gde se telefoni za vreme nastave odlažu kod katedre, čime se onemogućava njihovo korišćenje tokom časa.

-Neke škole su preduzele mere potpune zabrane. Budući da je kraj školske godine, odluku ćemo doneti u septembru, ali tek nakon konsultacija sa Savetom roditelja i Školskim odborom, jer su oni podeljeni po tom pitanju. Verujemo i da će Ministarstvo izaći sa jedinstvenim stavom po tom pitanju, koji će onda slediti sve škole- navodi Lazić.

Direktor OŠ „Nikolaj Velimirović“ Nenad Jović smatra da je prethodni period bio turbulentan za decu, te da im ne treba stvarati dodatne pritiske i ograničenja.

-Više od pet godina zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona u školi za vreme i pre početka nastave. Od početka školske godine imamo plastične kutijice za njihovo odlaganje. Podeljeno je mišljenje roditelja i Saveta, ali mi ne možemo da zabranimo njihovo donošenje. Imali smo situaciju da je za vreme korone potreba za korišćenjem telefona i interneta bila velika zbog onlajn nastave, a sad lečimo posledice toga. Deca su dovoljno u stresu zbog svih ovih dešavanja, nije dobro donositi nagle odluke. Mislim da treba uvesti malo stroža i jača pravila, ali ne na njihovu štetu. Nastavnici su tu dok oni koriste telefone, pojačali smo dežurstvo svuda, a jedna smo od retkih škola koja godinama ima školskog policajca zbog blizine Muzičke i Ekonomske škole, sa kojima imamo odličnu saradnju- ističe Jović.

Direktor OŠ „Nata Jeličić“ Zoran Starčević navodi da je poslat upitnik u kome se većina roditelja izjašnjava protiv upotrebe mobilnih telefona u školi.

-Čekamo rezultate, ali za sada se više od 90 posto anketiranih roditelja izjasnilo za zabranu, koju je predložilo Nastavničko veće. Ako postoji većina, Školski odbor usvaja odluku, ali imajući u vidu da je malo ostalo do kraja školske godine, očekujemo da će odluka, ako se usvoji, stupiti na snagu od septembra- podvlači Starčević.
D.D.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa