29. jun 2023.29. jun 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

ODRŽANA AKCIJA PRIKUPLjANjA MATIČNIH ĆELIJA

Šabac za malu Milicu

Akcija dobrovoljnog davanja matičnih ćelija kako bi se pronašao podudaran donor za devetomesečnu Milicu Anđelković iz Beograda koja boluje od akutne leukemija, održana je u sredu u Kulturnom cetru. Akcije je trajala od 9.00 do 15.00 časova, a već u prvih sat vremena odazvalo joj se desetak sugrađana.

-Sama činjenica da je nekome potrebna pomoć u meni javlja poriv da se odazovem. Videla sam jutros da su matične ćelije potrebne bebi Milici, a i sama imam jednu Milicu. Odmah sam došla i dala epruvetu krvi. Naše malo nekome znači mnogo. Kada bih znala da će baš moja bočica krvi pomoći nekom detetu davala bih je svaki dan, kaže Marijana Arsenović.

Prve akcije davanja matičnih ćelija u Šapcu pre tri godine u organizaciji Udruženja Leuka koje okuplja obolele od leukemije i njihove porodice. Šabac je prvi grad u kom je ova kampanja počela. Koordinator akcija u našem gradu je Vesna Tomić, koja je i sama pobedila ovu bolest i najvolje zna koliko je teško doći do izlečenja. Tokom ove tri godine došli su do broja od oko 2.000 potencijalnih donora sa teritorije našeg grada.

Današnjoj akciji prisustvovao je i Predrag Slijepčević, čovek koji je leukemiju pobedio čak četiri puta. Prema njegovim rečima, trenutna baza potencijalnih donora u Srbiji je oko 18.000, a cilj je da se dođe do 100.000.

-Kada bismo stigli do tog broja imali bismo verovatnoću od 96 odsto da ćemo za obolele u Srbiji imati davaoce u našoj bazi. Nekada podudaran donor ne može da se nađe nigde u svetu, ali bude negde u blizini. Maloj Milici je dijagnostifikovana leukemija kada je imala pet meseci. Lečenje je odmah počelo, ali je neophodna transplantacija i tražimo davaoce matičnih ćelija po celoj Srbiji. To je jedini način da Milica ozdravi. Jako je važno da imamo što više davalaca u Srbiji, zbog toga što se povećava šansa za uspeh transplantacije. Imamo 40 do 50 osoba godišnje kojima je potrebna transplantacija. Nešto od njih su deca, a nešto odrasli, ali i ti odrasli imaju svoju decu. Što više ljudi se uključi veća je šansa da pronađemo podudarnog davaoca. Davanje matičnih ćelija je bezbolno, slično je davanju krvi i boli samo ubod, kaže Predrag Slijepčević.

Istovremeno je održana i akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog krsta, koja se svake srede organizuje u Kulturnom centru.
M.M.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa