29. jun 2023.29. jun 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Promocija baskina za Šapčane

Sportska disciplina za sve

Šabac ima treći tim Evrope u baskinu. Jedinstvena inkluzivna sportska disciplina. Ideja o osnivanjeu Saveza. Potpora Grada. Dodela zahvalnicia svima koji pružaju potporu razvoju
Nedavno su šabački igrači baskina osvojili treće mesto na Evropskom kupu u Italiji, a ovdašnja javnost imala je priliku da se upozna sa ovim jedinstvenim inkluzivnim sportom. Reč je o dsciplini gde ravnopravno učestvuju osobe sa različitim tipovima invaliditeta i osobe bez invaliditeta. Pravila su takva da se podrazumeva uključenost svih.

Na Trgu šabačkih žrtava predstavljen je deo treninga baskina, a za svoje sugrađane sjajni članovi baskin tima Šapca, jedinog u Srbiji, podigli su trofej namenjen trećoj ekipi Evrope.

-Prethodno gostovanje u Italiji je ostavilo sjajan utisak na nas, ali smo i mi ostavili snažan utisak na domaće. Kada smo dobili poziv za učešće, nismo želeli da budemo samo učesnici, već da pokažemo kvalitet. Trenirali smo još vrednije i napornije i ovaj uspeh je plod tog rada. Nadamo se da će iz Šapca početi proces osnivanja Baskin saveza Srbije - rekao je trener Živan Milošević.

Foto: "Glas Podrinja"


Sportski savez osoba sa invaliditetom dodelio je plakete zahvalnice pojedincima i kolektivima koji su doprineli razvoju sporta za osobe sa invaliditetom u proteklom periodu.

-Hvala vam što ste uz nas sve ove godine i nadam se da ćemo nastaviti i dalje. Svaka pomoć je velika, a mi preuzimamo obavezu da činimo sve kako bi sve obradovali i u budućnosti - rekao je Slavoljub Robert Avdić, predsednik Sportskog saveza osoba sa invaliditetom grada Šapca.

Baskin je osmišljen u Italiji početkom veka, dok su ga u Šabac doneli italijanski investitori. Klub je formiran 2019. godine, radi u kontinuitetu do danas, no još uvek je jedini u državi. Nadaju se svi ne još dugo.

Foto: "Glas Podrinja"


-Ovo je izuzetan sport i nadam se da će iz Šapca krenuti inicijativa i da ćemo dobiti još klubova širom Srbije, potom i Savez, te da će postojati i nacionalna takmičenja – izrazi je želju Živan Milošević.

U svim nastojanjima SSOSI je imao podršku Grada, koja će trajati i u godinama koje slede.

-Šabačka sportska javnost je navikla na dobre rezultate i sada je tu još jedan sport koji nas obraduje. Grad će uvek biti podrška da ovo bude početak niza uspeha baskinaša. Važno je obezbediti nesmetan rad, uslove za trening, a u želju i volju, kao i trud igrača i trenera niko ne sumnja. Nadam se da će se razvijati ideja širenja ovog sporta u Srbiji i osnivanja Saveza - ističe član Gradskog veća zadužen za sport Marko Panović.
D. B.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa