29. jun 2023.29. jun 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

PRVI PUT U ŠAPCU SKUP

„Srbija protiv nasilja“

Skup „Srbija protiv nasilja“ održan je prvi put u Šapcu. U pešačkoj zoni u Karađorđevoj ulici okupilo se oko hiljadu građana.

Skup je počeo otkucavanjem 18 gongova za 18 žrtava masovnih ubistava u Srbiji i minutom ćutanja.
Program je vodio novinar Božidar Katić.

-Nije važno da li smo levi ili desni, monarhisti ili republikanci, da li navijamo za Partizan ili za Zvezdu, da li nam je bliža Evropa ili Rusija. Ono što smo pokazali ovih dana jeste da je svima nama koji smo ovde važna jedna stvar a to je ova zemlja u kojoj živimo i u kojoj treba da žive naša deca. O svim razlikama između nas imaćemo dovoljno vremena da pričamo kada zlo koje se spustilo na ovu zemlju jednom konačno nestane. Aforizam iz devedesetih kaže:” Ili mi ne padamo, ili dno ne postoji“. Nažalost, pre nekih osam nedelja shvatili smo da dno postoji i da smo mi u ovoj zemlji do dna stigli. Ovo što radimo sada jeste momenat da se od tog dna odgurnemo i zaplivamo ka površini. Sloboda je krenula i sloboda se ne može zaustaviti. Stigli smo do dna na kom su ugroženi oni koji nikada ne smeju biti ugroženi, a to su naša deca- poručio je Katić.

Foto: Glas Podrinja


Okupljenima se obratio i maturant srednje Ekonomske škole “Stana Milanović“ Vukašin Mirković. On je pročitao zahteve koji se ponavljaju na svim skupovima.

-Mi nikada više nećemo ćutati. Mi nećemo da idemo iz Srbije. Želimo da gradimo našu budućnost ovde , a to ne možemo da uradimo ako ova vlast ostane- rekao je Mirković.

Na skupu je govorila i predsednica Udruženja poljoprivrednika Zapadne Srbije Svetlana Cvijanović. Ona je navela da je vlast ona koja je rušila sistem i dovela do toga da se izađe na ulice, da se nisu skupili zbog politike već zbog ljubavi koju su osetili prema stradaloj deci i da se ne može ćutati na bol roditelja koji su to doživeli.

Foto: Glas Podrinja


-Volela bih da razmislimo koliko smo svojim ćutanjem doprineli svemu što se dešavalo. Ubedili su nas da je luksuz otići sa porodicom na ručak, na odmor, odvesti dete na izlet. Sve što je normalno u svetu. Na sve smo ćutali dok nismo izgubili nešto što nikako nismo smeli. Zato vas molim da istrajete, da se ne povlačite, iako smo hijene jer i one vode računa o svojoj porodici i deci- istakla je Cvijanović.

Skup je zavrešn čitanjem proglasa organizatora. Nakon toga okupljeni su krenuli u šetnju gradskim ulicama i do mosta na Savi koji su blokirali na oko sat vremena.
M.M.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa