29. jun 2023.29. jun 2023.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Sedamdeset godina mature učenika Državne trgovačke akademije Šabac

Maturanti treće genaracije DTA proslavili su 10.06.2023. godine 70 godina mature u Šapcu.

U svečanoj sali Ekonomsko trgovinske škole (koju nam je obezbedila veoma ljubazna direktorka škole).
Prozivku maturanata obavio je član Organizacionog odbora Borisav Gajić sa konstatacijom da se odazvao veoma mali broj maturanata pravdajući se zbog starosti i bolesti.

U kratkom izlaganju Gajić je podsetio da se 1949. godine u ovu školu upisalo u prvi razred 161 učenik, a 1953. godine maturiralo 64 učenika ili 40 odsto, što se može zaključiti da je u to vreme bio strog kriterijum ocenjivanja, a što potvrđuje i naš profesor Jakov P. Stanić, koji je došao u našu školu iz Kragujevca gde je tamo bio profesor takođe u DTA. On je u Monografiji Ekonomske srednje škole Šabac izjavio: “Kriterijum ocenjivanja u šabačkoj školi bio izuztno strog, čak zabrinjavajući”. Većina maturanata je steklo više i visoko obrazovanje, a imali smo i jednog doktora ekonomskih nauka, koji je na žalost preminuo pre dve godine.

Državna trgovačka akademija osnovana je 1947. godine gde se nastava odvijala po trogodišnjem programu što je zakačilo i našu treću generaciju, ali samo do 1951. godine zaključno, kada Uredbom Vlade Srbije menja naziv u Ekonomsko srednju školu i školovanje se produžava za još jednu godinu, te smo mi prva generacija po četvorogodišnjem programu.

Ovo je bilo deseto okupljanje jer smo mi počeli kasno sa proslavama.

Prvi put smo se okupili 1973. godine, i tako nadalje svake pete godine. Sledeću proslavu mature nastavljamo 10.06.2024. godine, pa ko bude živ neka pamti i neka se seća preminulih kako učenika tako i profesora.

U svečanoj sali ETŠ evocirali smo uspomene iz đačkih dana, sećali se 22 profesora i tri direktora koji danas nisu među živima.

Gajić je podsetio da su nastavu pohađali u zgradi Osnovne škole “Vuk Karadžić”, u zgradi Stare gimnazije gde je sada Narodni muzej.

Imali smo đačke uniforme: dečaci kačkete, a devojčice beretke i đačke kecelje, a na kapama oznaka škole sa tri mesingana slova DTA a kasnije ESŠ. Naša škola je u to vreme imala internatski smeštaj, prve godine Jevrejske bogomolje – sinagoge, pa u barakama u ulici Masarikova 42 i u sadašnjoj zgradi

Ekonomsko trgovinske škole zajedno sa učenicima Učiteljske škole.
Zajednički ručak obavljen je u jednom restoranu u Šapcu.
Borisav Gajić

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa