29. jun 2023.29. jun 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Predavanje o savremenoj porodici „Bauci oko nas“ u Biblioteci šabačkoj

Izazovi koji vrebaju decu i roditelje u novom vremenu

Autori tribine, Vlajko Panović, specijalista medicinske psihologije, koji je radio u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu i Biljana Drobnjak, master pedagog, analizirali su podatke iz istraživanja u junu ove godine
„Bauci oko nas“, predavanje o savremenoj porodici i izazovima odgajanja dece u vremenu kada su izložena brojnim iskušenjima na internetu, zloupotrebama, zavisnosti i prekomernosti, održano je u ponedeljak u Dvorani „Vinaver“ u Aneksu Biblioteke šabačke. Autori tribine, Vlajko Panović, specijalista medicinske psihologije, koji je radio u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu i Biljana Drobnjak, master pedagog, analizirali su podatke iz istraživanja realizovanog u junu ove godine u osnovnim, srednjim i visokim školama i fakultetima u Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama.

Različite realnosti
Kako je istakao Panović, temu je iznedrilo samo vreme. Promenjene su okolnosti u kojima živimo. Koncept roditeljskog odrastanja je „skoro neprimenjiv u odnosu na koncepte savremene realnosti, posebno ako imamo na umu odsutnost i nedovoljno prisustvo roditelja u dečjem iskustvu“.

-Nametnuto je mnogo toga što ljudski mozak ne može baš na pravi način da percipira i da se ponaša u skladu sa tim. Ubrzali su se događaji, informacije. Roditelji su zbunjeni, uplašeni, nesigurni, a deca su se našla u čudu, jer je za njih to jedna nova realnost koja je u potpunoj suprotnosti sa realnošću koju im nude roditelji. Formira se psihička zavisnost od različitih internet tehnologija, društvenih mreža, video igara, pa i crtanih filmova i svega što na neki način ulazi u dečje glavice. Naša priča nije koncipirana da bude samo kritika. Naprotiv. Pre svega se usmeravamo na to kako da pomognemo ljudima da prepoznaju sve te zamke koje su prisutne i kako na pravi način odreagovati. Roditelji ne treba da se bore protiv interneta. Jedna od najčešćih grešaka je da zabranjuju njegovu upotrebu. Pre toga postoji mogućnost da decu uvedemo u pravu životnu realnost koja će njima omogućiti da iznedre iz sebe ono najbolje, da prepoznaju te prave vrednosti i da nauče da se u životu raduju. To znači da decu nauče da razviju radne navike, odgovorno ponašanje- istakao je Panović.

Foto: Glas Podrinja


Problem nasilja i zavisnost od klađenja
Govoreći o istraživanju, Drobnjak je napomenula da je u njemu učestvovalo 1.210 učenika i mladih, 791 ženskog i 419 muškog pola iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Najmlađi ispitanik ima 11, najstariji 28 godina. Mladi žive uglavnom u manjim mestima, a iz Šapca je 334 ispitanika. Od ukupnog uzorka, 77 procenata živi sa ocem i majkom, a u Sloveniji je taj procenat veći. Na pitanje koji su problemi mladih danas, ističu nasilje, pre svega psihičko i sajber, 12 posto ne zna odgovor, narkotike, poroke (6 posto), nerazumevanje, osude roditelja, neprihvatanje, kritike, diskriminaciju, mržnju, anksioznost, stres, depresiju, nerazumevanje profesora (po dva procenta).

-Kao vrednosti koje mlada osoba treba da poseduje 20 procenata navodi znanje, 30 procenata osobine ličnosti (iskrenost, moralnost, samopouzdanje, empatija), porodica (12 procenata), materijalna dobra (novac, automobili) 38 posto. Video igrice igra oko 50 posto mladih- 11 posto kvizove, a 89 posto igrice koje podrazumevaju neki nivo nasilja. Kod nas 78 posto mladih ne zna šta su sekte, a u Sloveniji 12 posto. Jako veliki procenat, 65 posto mladih, zna ljude u svom okruženju koji se klade. Najveći dobitak u kladionici im je 65.000 dinara za sedam dana, ispitanik od 12 godina dobio je 6.000, a od 11 godina 3.500 dinara. To su podaci za naš grad i okolinu. Šest posto se izjasnilo da praktikuje klađenje, najmlađi ima 11 godina, kladi se preko interneta- podelila je Drobnjak rezultate istraživanja.

Govornici su skrenuli pažnju na načine na koje se može uticati na decu i kako kod njih stvoriti radne navike, postaviti granice i pripremiti ih za realan svet.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa