20. jul 2023.20. jul 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Grad Šabac i program Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju

Novi dom za 70 korisnika 23 stana u Šapcu

Reč je o pripadnicima četiri osetljive grupe stanovništva: romska populacija, porodice u kojima je osoba sa invaliditetom, žene žrtve porodičnog nasilja i mladi koji izlaze iz sistema socijalne zaštite
Grad Šabac i program Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji (EU SHAI) organizovali su prošlog četvrtka svečanu ceremoniju povodom dodele ključeva i useljenja 70 korisnika u 22 novoizgrađena objekta sa 23 stambene jedinice za socijalno stanovanje u Šapcu u ulici Bože Milanovića u naselju Triangla. Reč je o pripadnicima četiri osetljive grupe stanovništva: romska populacija, porodice u kojima je osoba sa invaliditetom, žene žrtve porodičnog nasilja i mladi koji izlaze iz sistema socijalne zaštite.

Grad Šabac u partnerstvu sa CSR Šabac i Karitasom Šabac
Ključeve su uručili: gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, predstavnica Delegacije EU u Srbiji Elvira Angulo Rodrigez, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Lav Pajkić, predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić i predstavnica višedržavne kancelarije UNOPS-a Srbija Daliborka Kolar.

Za bolje sutra
Ognjen Čolić u domaćinstvu živi sa majkom. Završio je Šabačku gimnaziju i upisao Mašinski fakultet u Beogradu.
-Živeo sam kod Autobuske stanice u barakama, gde uslovi nisu baš prikladni za život. Novi dom nam je ulio novu nadu za novi početak. Ovo je mnogo za nas. Hvala i Gradu i svima koji su učestvovali u ovome. Majka je otišla dosta ranije u invalidsku penziju. Izborila se da završim školu i hvala joj na tome. Bilo je teško, ali su uz mene bili drugovi, profesori, svi su mi pomagali, tako da smo uspeli nekako da prebrodimo sve prepreke- priča Čolić.


Projekat u našem gradu sprovodi Grad Šabac u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad Šabac i Karitasom Šabac. Kako je rekao gradonačelnik, 70 građana dobija domove završene uz pomoć EU, Ministarstva i drugih partnera.

Foto: "Glas Podrinja"


-Svi zajedno živimo u gradu koji vodi odgovornu socijalnu politiku gde su nam građani prioritet, bez obzira na versku, nacionalnu pripadnost, nivo obrazovanja. Ovo je grad istih prava za sve građane koji u njemu žive. Upravo iz tih razloga osetljive grupe za nas predstavljaju prioritet i mi smo zajedno sa EU finansirali ovaj projekat vredan više od milion i 100 hiljada evra. Grad Šabac je iz budžeta izdvojio 260 hiljada evra, EU 848 hiljada evra. Zaista smo se potrudili da u rekordnom roku dobijemo upotrebne dozvole za objekte, koji su potpuno opremljeni. Nadam se da će korisnici uživati u svojim novim domovima. Potrudili smo se da projekat bude održiv, da radimo na zapošljavanju ljudi i da im omogućimo da mogu da zarade- rekao je Pajić.

Elvira Angulo Rodrigez je podsetila da su objekti izgrađeni zahvaljujući programu Evropske unije ukupne vrednosti 27 miliona evra.

Foto: "Glas Podrinja"


-EU je zajedno sa Gradom i implementacionim partnerom obezbedila održiva rešenja za stanovanje, ali zajedno sa merama za aktivnu inkluziju za najranjiviju populaciju. EU ja najveći donator u Srbiji generalno, a posebno u oblasti socijalne inkluzije. Poslednjih godina EU je donirala preko 115 miliona evra da poboljša životni standard najugroženijeg stanovništva širom zemlje. Verujemo da je imati svoj pravi stvarni dom prvi korak ka boljem životu i privilegija mi je da podelim ovaj trenutak sa vama i da vidim da EU ima stvarni uticaj na živote građana- istakla je Angulo Rodrigez.

Podrška ranjivoj populaciji
Direktorka administracije UNOPS-a Srbija Daliborka Kolar napomenula je da se program koji se bavi socijalnim stanovanjem i aktivnom inkluzijom sprovodi u još 18 drugih gradova i opština širom Srbije i kroz njega je 380 porodica započelo novi život, dodajući da je Šabac izneo projekat „sa visokim stepenom profesionalnosti i partnerstva“.

Mnogo znači
Zorica Ljubomirović, majka dva dečaka i jedne devojčice, udovica je sedam i po godina.
-Veoma sam zahvalna, nama novi dom jako mnogo znači. Baš smo bili u teškoj situaciji. Sama se borim sa troje dece ovih sedam i po godina. Stanovali smo u ulici Milorada Šapčanina u kući sa zajedničkim dvorištem, nisu bili dobri uslovi za život. Radila sam u Loznici i bila sam prinuđena da dam otkaz pošto su mi ukinuli prevoz, ali se nadam da će me do kraja meseca ovde u Šapcu pozvati ponovo, pošto sam se odmah prijavila i imam iskustva u poslu. Veliki sam borac, po struci sam izrađivač hemijskih proizvoda, znam dobro engleski jezik i najbitnije je da sam se zaista pokazala kao odgovorna i vredna gde god sam radila. Sama bez ičije pomoći sam se borila da odgajim i školujem decu i da nikom ništa ne dugujem. Devojčica je maturirala u srednjoj školi kao odličan đak, završila je kurs preko projekta, ja sam završila za gerontodomaćicu. Verujemo da će nam to otvoriti nove mogućnosti za posao- priča Zorica.


Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog čestitao je Gradu i partnerima na tome što su zahtevan projekat priveli kraju.

-To potvrđuje da je Srbija država koja hoće da se ostvari socijalna pravda i da mi živimo u državi koja hoće snažno da se ostvari načelo ravnopravnih građana. Grad Šabac je pokazao visoku osetljivost za ostvarivanje socijalne pravednosti i stvaranje jednakih šansi za one koji su iz nekih razloga u neravnopravnom položaju upravo kroz program socijalnog stanovanja i prateće programe za snažniju inkluziju- podvukao je Žigmanov.

Foto: "Glas Podrinja"


Korisnice Jelena i Danica Đukanović obratile su se u ime novih stanara izgrađenih objekata.

-Dali ste ogroman doprinos u vidu velikodušne donacije da nam pomognete u rešavanju stambenog pitanja. Mi smo tu da opravdamo poverenje koje nam je dato, jer smo izabrani kao korisnici stanova. Velika zahvalnost donatorima, EU i Gradskoj upravi, svim učesnicima koji su se jako trudili i velikog srca učestvovali u realizaciji ovog projekta. Hvala na iskazanom senzibilitetu prema grupama ranjive populacije- poručile su one.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa