Info

20. jul 2023.20. jul 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Retrospektivna izložba Likovne kolonije Drina

Dve decenije postojanja

Likovna kolonije „Drina“, protekle godine obeležila je dve decenije postojanja, a ovog leta u Narodnom muzeju u Šapcu priređena je retrospektivna izložba radova. Postavka obuhvata dela 25 autora od osnivanja kolonije do prošlogodišnjeg izdanja
Reka Drina je najvažnija odrednica i nezaobilazni okvir Likovne kolonije „Drina“ koja svake godine u avgustu okuplja umetnike iz Srbije, ali i iz zemalja okruženja. Umetnici stvaraju u  pitomoj atmosferi manastira Čokešina, uživajući u predelima hitre reke.

Likovna kolonije „Drina“, protekle godine obeležila je dve decenije postojanja, a ovog leta u Narodnom muzeju u Šapcu priređena je retrospektivna izložba radova. Postavka obuhvata dela 25 autora od osnivanja kolonije do prošlogodišnjeg izdanja.

-Ova kolonija poseduje bogat fundus, a svakako da se različitost među autorima doživljava kao posebnost ove Kolonije koja ne postavlja okvire u oblasti likovnih disciplina, ili stilskih premisa, već pruža slojevite prikaze naše aktuelne likovne scene. Izlazak iz lokalnih okvira doprinosi uspostavljanju kvalitetniji odnosa i boljoj komunikaciji među umetnicima koji dolaze iz različitih umetničkih sredina – navela je istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić i dodala da Kolonija ima veliki značaj za lokalnu zajednicu i Dom kulture u Prnjavoru.

-Rad u Koloniji podrazumeva suživot u komuni koja vrlo brzo postaje ispunjena različitim umetničkim energijama i novonastalim delima o kojima se misli, razgovara. Svi pomalo učestvuju u njihovom nastajanju i to čini iskorak iz svakodnevnog, često usamljeničkog načina rada, te i pod ovakvim okolnostima nastaju sve primese umetničkog, a nastanu u uzmenjenim uslovima i pokazuju kako ozbiljan i predan rad autora, tako i sposobnost organizatora da stvori pogodne uslove za stvaraoce – dodala je Petrović Jagić.

Istorija, kultura i umetnost
Direktor Doma kulture Prnjavor Mario Maksimović ističe da je obaveza, ali i privilegija biti organizator likovne smotre koja baštini tradiciju dugu dve decenije. Veruje da su godine posticaj da svaka naredna bude još produktivnija.

-Želimo da budemo dobri domaćini umetnicima i pokažemo sve ono što čini Prnjavor. Istorija, kultura i umetnost su ono čemu težimo, te se trudimo da to sve na pravi način predstavimo i našim gostima.

Foto: "Glas Podrinja"


Umetnici se rado vraćaju
Likovni pedagog i umetnik Dragan Jovanović- Rile već dve decenije učestvuje na Likovnoj koloniji Drina. Iako se mesto gde stvaraju nije mnogo menjalo, impresije iz godine u godinu jesu.

-Svake godine sam sa nestrpljenjem čekao avgust i početak Likovne kolonije „Drina“. Stvaralaštvo, druženje, uživanje u prirodi nose neprocenjiva sećanja. Verujem da je odnos domaćina i organizatora uticao na to da se iz godine u godinu rado vraćam.

Ovogodišnji saziv u avgustu
Ovogodišnji saziv Likovne kolonije „Drina“ planiran je za početak avgusta. Selektor Kolonije je mladi umetnik Aleksandar Bajunović.

-Velika je čast i zadovoljstvo da učestvujem u radu Kolonije koja ima tradiciju. Nadam se da će kvalitet i odabir umetnika opravdati selekciju. Uz afirmisane stvaraoce želimo da podržimo i mlade, kako bismo spojili poletnost, novu energiju i potvrđen kvalitet – pojasnio je Aleksandar Bajunović.

Postavka je otvorena do 3. avgusta u Narodnom muzeju u Šapcu.
M. Ž.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa