20. jul 2023.20. jul 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ODRŽANA PRVA REDOVNA SEDNICA ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

Ukinuta vanredna situacija

Zbog značajnog smanjenja inficiranih od KOVID-19 na teritoriji grada Šapca, gde je tokom jula broj obolelih pet, a hospitalizovanih nula, na Štabu je usvojena preporuka za ukidanje vanredne situacije izavane epidemijom KOVID-19
U ponedeljak je održana prva redovna sednica Štaba za vanredne situacije grada Šapca, a na dnevnom redu našlo se devet tačaka. Zbog značajnog smanjenja inficiranih od KOVID-19 na teritoriji grada Šapca, gde je tokom jula broj obolelih pet, a hospitalizovanih nula, na Štabu je usvojena preporuka za ukidanje vanredne situacije izavane epidemijom KOVID-19.

Na sednici Štaba ukinuta je i vanredna situacija izazvana poplavama, a koja je proglašena 31. maja u 23 mesne zajednice. Komandant Štaba dr Aleksandar Pajić istakao je da je na teritoriji grada Šapca trenutno stabilna hidrološka situacija.

-Svi vodotoci su ispod nivoa redovne odbrane od poplava. Na osnovu predviđanja RHMZ ne očekuju se padavine u narednom periodu. Stanje u 23 mesne zajednice, u kojima je uvedena vanredna situacija, se smirilo i nema potrebe za dodatnim vanrednim angažovanjem subjekata. Grad Šabac je putnu mrežu većim delom sanirao, urađeni su propusti i mostovi, šljunče se seoski putevi, čiste kanali. Urađena je dezinfekcija 65 objekata i evakuisani su vraćeni svojim kućama. Formirane su komisije za procenu štete nastale u poljoprivredi i u porodičnim kućama. Štete nastale u toku poplava na teritoriji grada Šapca procenjene su na 800 miliona dinara. Počele su isplate pomoći za domaćinstva čiji su stambeni objekti oštećeni. Zahvalni smo državi na brzoj i efikasnoj reakciji tokom vanredne situacije, koja je najbolji pokazatelj brige za Šapčane- poručio je Pajić.

Na sednici Štaba usvojen je i novi Poslovnik o radu Štaba za vanredne situacije grada Šapca, Izveštaj o radu Štaba za 2022. godinu, Plan rada Štaba za 2023. godinu, razmatran je i predlog Operativnog plana odbrane od poplava voda II reda na teritoriji grada Šapca za 2023. godinu i Predlog mera i radova za smanjenje rizika od poplava na vodotokovima II reda, usvojen je Izveštaj o požarima na otvorenom i šumskim požarima sa predlogom o preventivnim merama za 2023. godinu, kao i Izveštaj o stanju sistema za javno uzbunjivanje na teritoriji grada Šapca. U gradu Šapcu tokom 2023. godina urađena je sanacija sistema za javno uzbunjivanje, za koju je iz budžeta grada Šapca izdvojeno 3,7 miliona dinara i sada je svih šest sirena za uzbunjivanje u funkciji.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa