3. avgust 2023.3. avg 2023.
Kao nekada - u kafani
U KOCELjEVI PREDSTAVLjENA TRILOGIJA „VOJNIKOVA BRESKVA“

Kao nekada - u kafani

U sparnoj, ali “jedinstvenoj atmosferi i pravom ambijentu za kulturu” u kafani “23” u Koceljevi, proteklog utorka, predstavljena je Trilogija „Vojnikova breskva“ Dragana S. Filipovića, novinara i književnika iz Šapca.

- Došli su profesori, pisci, novinari, inženjeri, studenti, jednostavno: intelektualna elita ovog tamnavskog grada. Bilo je neobično prijatno i zanimljivo zbog osećaja bliskosti druženja i ljudskih duhovnih vrednosti, kaže autor.

O knjizi su govorili profesori Dragoslav - Dane Atić, Milenko Marković, novinar i publicist Dragan Đermanović – Đele i drugi.

- Filipovićeve knjige „Vonikova breskva“, „Komad taina“ i „Beleg od bajoneta“, sve svrstane u trilogiju pod već kultnim nazivom „Vojnikova breskva“, pokreću nas i u nama izazivaju osećanja ljubavi i ponosa. Čitajući ih, postajemo bolji ljudi. Niko ko ih pročita ne može da ostane ravnodušan. Naprotiv. Samo produbljuju osećanja zaveta stradalničkog, ali prkosnog i nepokornog, večno slobodarskog srpskog čoveka, žene i, ponajpre majke, osećanja rodoljublja i ponosa. Filipović kroz svoja dela pokazuje opsesivnu potrebu da opisuje i tumači istoriju, koja je kod njega umetnički uobličena i uverljiva. U dodiru sa ovom knjigom koja daje izraz ljudskom bolu, obnavljamo uverenje da je književnom delu neophodan lični udeo pisca, njegova verodostojnost, istakako je Dane Atić, jedan od organizatora književne večeri.

Odabrane delove iz Trilogije „Vojnikova breskva“ čitali su Svetlana Ljubić i autor.
M.F.

Najnoviji broj

25. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa