3. avgust 2023.3. avg 2023.
foto: TOŠ zv. FB stranica

foto: TOŠ zv. FB stranica

53. međunarodni plivački maraton Jarak – Šabac „Trka mira“

U čast, sećanje i za povratak staroj slavi

Nastavak tradicije duže od pola veka. Ponovo pojedinačni nivo nadmetanja. Uključivanje Saveza za plivanje na otvorenim vodama Srbije. Četiri prolazna cilja. Sportsko-zabavni program na Starom gradu. Program i za decu. Muzika na dve lokacije. Direktan prenos cele trke na video bimu
Tradicionalni međunarodni plivački maraton Jarak – Šabac „Trka mira“ doživeće u nedelju, 6. avgusta, svoje 53. izdanje. Od ove godine ponovo će biti organizovan na pojedinačnom nivou, nakon perioda u kome je plivan štafetno, a u organizaciju se, uz Turističku organizaciju i pokrovitelja Grad Šabac, aktivno uključio i Savez za plivanje na otvorenim vodama Srbije, te maratonska trka obuhvata i prolazne ciljeve. Svi plivači startuju u Jarku, od 11 časova. Prvi cilj je na 3 km, drugi na 5 km, potom na 10 km što je već distanca sa statusom maratona, dok distance od 15 km gde je takođe postavljeni prolazni cilj i konačno odredište u Šapcu imaju status ultra maratona.

Uz domaće plivače, u Jarku će startovati i plivači iz tri države: Kine, Mađarske i Severne Makedonije, što daje međunarodni epitet Manifestaciji.

-Prijavljeno je oko 60 takmičara, od kojih su tri plivača iz inostranstva. Dužina staze je 18.505 metara. Prolazni ciljevi su važni, jer svaki predstavlja trku koja se boduje po pravilima Saveza. Najvažnije je da vremenski uslovi budu zadovoljavajući i da sve protekne u najboljem redu – istakao je šef plivačkog nadmetanja Mikica Veljović i dodao da je prikupljeno nešto manje od 30 čamaca i katamarana koji mogu da se koriste za ovu namenu.

Plivači iz drugih država daju međunarodnu notu, a među prijavljenima je i mnogo onih koji najavljuju svetlu budućnost Manifestacije i daljinskog plivanja ističe jedan od osnivača, rekorder u broju učešća i pobeda Milorad Rajšić koji je ove godine i promoter Trke.

Prijavljeno je oko 60 takmičara, od kojih su tri plivača iz inostranstva. Dužina staze je 18.505 metara. Prolazni ciljevi su važni, jer svaki predstavlja trku koja se boduje po pravilima Saveza. Najvažnije je da vremenski uslovi budu zadovoljavajući i da sve protekne u najboljem redu

-Drago mi je što vidim veliki broj mladih i nadam se da se među njima nalazi neki šampion koji će postati ime Maratona i dostići mene po pobedama, ja bih bio najsrećniji kada bi se to desilo. Pomogao sam u organizaciji i na Maratonu ću biti tu da ih bodrim, da istraju kada bude teško. Pozivam sve Šapčane da dođu i budu podrška i njima i svim učesnicima i da uživaju na našoj plaži u bogatom programu – rekao je Milorad Rajšić zahvalivši se još jednom Savezu što se aktivno uključio i pomogao u organizaciji, kao i svima koji su obezbedili organizaciju manifestacije i sve neophodno za bezbednost i praćenje svih plivača od starta do cilja.

Manifestacija je čuvar sećanja na sve žrtve Krvavog marša iz 1941. godine gde su svi vojno sposobni stanovnici Šapca primorani od okupatora i saradnika da trčećim korakom pređu put od Šapca do Jarka. Svako ko je posustao, odmah je likvidiran. U sećanje na sve žrtve i solidarnost koju su meštani Jarka iskazali tog septembra 1941. ustanovljen je 29 godina kasnije, 1970. godine plivački maraton.

-Maraton je deo tradicije Grada i njegovo trajanje je izuzetno važno. Ovo je manifestacija koja istinski čuva sećanje na istorijski događaj, a trajanje kroz sve decenije je pokazatelj njegove vrednosti. Nadam se velikoj poseti i prijatnoj atmosferi i manifestaciji koja će svima ostati u najboljem sećanju – naglasio je predsednik Organizacionog odbora Marko Panović.

Prijave za Kotlić do petka
Za takmičenje u pripremi najboljeg ribljeg kotlića do sada se prijavilo 20 ekipa, a prijave su otvorene do petka, 4. avgusta, u 12 časova. Zainteresovane ekipe mogu prijave poslati na zvaničnu fb stranicu TOŠ, instagram profil ili lično doneti prijavu u prostorije TOŠ u Gospodar Jevremovoj. Svakoj ekipi je obezbeđeno 2 kg ribe, sto, stolice i prostor. Početak nadmetanja je u nedelju, 6. avgusta, od 11:30 na kompleksu „Stari grad“. Proglašenje najboljih kulinara od 14:30.


Foto: "Glas Podrinja"


Nedeljno izdanje međunarodnog plivačkog maratona „Jarak – Šabac - Trka mira“ moglo bi da bude putokaz za naredne godine i korak ka povratku stare slave važne međunarodne manifestacije.

-Važno je što smo organizaciju trke poverili Savezu za plivanje na otvorenim vodama Srbije i njihova pomoć je dragocena za Turističku organizaciju Šapca, kao i podrška kluba „Trka mira“ i rekordera po broju pobeda i najvećeg imena ovog plivačkog maratona. Pripremili smo program za najmlađe: dečje kreativne radionice, pozorišne i mađioničarske predstave, poligone, školice sporta, biciklijadu. Sve vreme će posetioce zabavljati uživo muzika i to na dve lokacije – izjavio je direktor TOŠ Dušan Simić.

Već tradicionalno očekuju sve sportske prezentacije: kajak, odbojka, pikado, streličarstvo i baskin, sport koji živi u Šapcu i visoko se pozicionirao na mapi Evrope. Uz sportsko-zabavni program, prvi put će na video bimu biti organizovan prenos čitavog toka trke putem ju tjub kanala Saveza za plivanje na otvorenim vodama. Proglašenje pobednika je u 15 časova.
D. B.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa