3. avgust 2023.3. avg 2023.
Avgust u ritmu džeza
Letnji džez koncert u Šapcu

Avgust u ritmu džeza

Letnje muzičko veče u Šapcu. Stari most nova scena. Vrhunski muzičari na okupu u tročlanom bendu. Učenici i profesori na međunarodnom nivou. Đorđević profesor na Berkliju, Hajnrih stipendista i postdiplomac
Daleko je poslednji vikend oktobra i tradicionalni Šabački internacionalni Blues&Jazz festival, ali već godinama u nizu, Šabac zagrevanje za Festival počinje u avgustu. Kada leto više kalendarom nego temperaturom polako napušta scenu ovdašnji ljubitelji džeza imaju svoje veče. Tradicija će biti nastavljena i leta 2023. godine nastupom Marka Đorđević, jednog od najbolji bubnjara iz Srbije i njegovog pratećeg benda. Ponovo će kroz letnje veče kružiti ritmovi tri velikana i majstora džez scene čija imena se s velikim uvažavanjem izgovaraju u svetu.

Marka Đorđevića su Šapčani već upoznali kroz nastupe satsava Trio sveti, gde je svirao uz Vasila Hadžimanova i Branka Trijića. O pedigreu i veštni dovoljno govori podatak da je profesor na prestižnom Berkli muzičkom koledžu u Bostonu.

Uz njega će na sceni u motelu „Stari most“ biti Dragan Gagi Hajnrih, beogradski gitarista koji je već zaslužio više stipendija za školovanje u Sjedinjenim američkim državama. Živi u Bostonu, postidiplomac Longy School of Music of Bard College u Kembridžu (Masačusets), na smeru džez kompozicija. Na Berkli koledžu, gde je takođe nosilac stipendije, dve godine je svirao pod mentorstvom velikana muzičke scene: Dejvida Gilmora (Pink Flojd), Dejvida Fjužinskog (Toros bend) i Tima Milera (učesnika najvećih džez festivala u svetu).

Koncert Marko Đorđević trija zakazan je za 18. avgust, od 21 čas, u restoranu „Stari most“


Klavijature će dati notu večeri pod prstima Aleksandra Pejčića, poznatijeg kao Pile. Poznat je kao znalac na više instrumenata, dirke su samo jedan od njegovih umetničkih izraza. Nastupao je na najvećim džez festivalima u Srbiji, predstavio se i van granica države. Nastupao je u više sastava, a sarađivao na albumima različitih izvođača iz regiona.

Koncert Marko Đorđević trija zakazan je za 18. avgust, od 21 čas, u restoranu „Stari most“, još jednoj sceni koja je položila ispit početkom proleća kroz nastup trija: Duda Bezuha, Neša Svager i Pera Džo. Sada stiže novi trio vrhunskih muzičara a karte su u prodaji od 1. jula i na raspolaganju su u restoranu „Car“.
D. B.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa