3. avgust 2023.3. avg 2023.
KK Zorka 1991/92 (foto: priv. FB progil S. Đ.)

KK Zorka 1991/92 (foto: priv. FB progil S. Đ.)

KOŠARKA: REGION

Najjača liga kontinenta

Klubovi iz Srbije najsupešniji u ABA ligi. Cibona i Olimpija dominantni po broju titula. Dva prvoligaša više ne postoje. Šapčani u najtežoj poziciji od nekadašnjih B ligaša. Rabotnički poslednji šampion
Bivša Jugoslavija je bila velesila u mnogim sportovima, no uvek je prva asocijacija na nestalu državu košarka, reprezentativna i klupska. Četiri kluba osvajila su sedam titula šampiona Evrope (Partizan (1), Jugoplastika (3), Bosna (1), Cibona (2)), liga je bila bez premca u Evropi. U poslednjoj zajedničkoj sezoni 1990/91. splitska Jugoplastika (POP 84) osvojila je četvrtu uzastopnu krunu, potvrđenu trećom evropskom titulom. U finalu plej ofa pobedili su Partizan 3:0. Za žute su igrali, između ostalih (Sretenović, Perasović, Pavićević, Kukoč, Tabak, Savić, Naumoski...), a za Partizan (Danilović, Paspalj, Đorđević, Nakić, Obradović, Pecarski, Šljivančanin...).

Nestali
Učesnici Prve A lige 90/91. i danas su prvoligaši svojih država, uz dva izuzetka. IMT (čest rival Ive sredinom devedesetih), kasnije Atlas Beograd ne postoji od 2006, a Čelik Zenica je danas član nižih rangova u BiH.


Ako se po nečemu dobrom mogu pamtiti devedesete u Šapcu, onda je to košarka. Iva je igrala dva puta polufinale plej ofa u teškoj deceniji, no ona je nastavljač tradicije KK Zorke, člana Prve savezne lige u dva navrata. Poslednju sezonu cele države Zorka je nastupala u Prvoj B ligi grupa istok. Sezonu je ekipa okončala na sedmom mestu od 14 ekipa. Ostvareno je 12 pobeda i 14 poraza. Dres šabačke ekipe nosili su u poslednjem kolu: Grmuša, Manjenčić, Popović, Đukanović, Jovanović, Grušanović, Vasić, Negovanović, Marković, Đurić, Đaković. Ovo je sezona gde je klub bio u teškoj finansijskoj situaciji, a problemi sa grejanjem u hali „Zorka“ bili sve izraženiji. Skopski Rabotnički se plasirao u Prvu A ligu iz ove grupe, odnosno Oveko Zagreb (KK Zagreb koji više ne postoji), dok su iz višeg ranga stizali Šibenka i Čelik.

Finale plej ofa 1991 (foto: Svet sporta fb stranica)


Iz ondašnje prve B lige stižu trenutno dva najbolja tima Severne Makedonije, MZT Skoplje (član ABA 2 lige) i Pelister. Interesantno da je ondašnji šampion Rabotnički u nedavno završenoj sezoni osvojio peto mesto. Vardar je drugoligaš našeg južnog suseda koji je izborio povratak u elitu. Radnički, Sloga Kraljevo, Borac, Prvi partizan (danas Sloboda Užice), OKK Beograd, Kolubara su prvoligaši u Srbiji. Borac igra i ABA ligu. Lovćen i Primorje Herceg Novi su crnogorski prvoligaši. Kosovo Polje više ne postoji, dok je šabački klub član četvrtog ranga.

ABA šampioni
Od osnivanja Regionalna liga u košarci je napredovala, postigla više nego u drugim sportovima i svakako je prioritet u odnosu na domaća takmičenja. U 20 sezona, srpski timovi su osvojili 16. Partizan je sedmostruki, Zvezda šestotstruki, FMP dvostruki šampion, a jednom je najbolji bio Hemofarm (danas KK Vršac). Cibona, Zadar, Olimpija i Makabi su po jednom bili najbolji.


Trenutni nacionalni šampioni su: Zadar, Cedevita Olimpija, MZT, Budućnost, Igokea i C. Zvezda. Najuspešniji od nestanka SFRJ su Cibona i Olimpija sa po 20 titula, Budućnost ima 18, Rabotnički 15, Partizan 14, Široki Brijeg 11 i, ukoliko za Beograđane i Podgoričane računamo i period SRJ. Ukupno su 23 tima bili nacionalni šampioni od 1991 (Cedevita (5), Zadar (4), Split (1), Zagreb (1); Krka (7), Helios (2), Šengur (1), Primorska (1); MZT (10), Kvadarac (3), Strumica (1), Gostivar (1); Mornar Bar (1); Igokea (9), Bosna (3), Borac BL (1).
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa