28. septembar 2023.28. sep 2023.
Foto: KC

Foto: KC

Izložba Slobodanke Rakić Šefer u Kulturnom centru

Grožđe nam je opet rodilo

„Stoni aranžmani i vino na slikama odišu tajanstvenom atmosferom i zaboravljenom estetskom kategorijom- ljupkošću prirode“
Slobodanka Rakić Šefer nekon deceniju ponovo svoje radove predstavlja šabačkoj javnosti u Galeriji Kulturnog centra u Šapcu. Samostalna izložba „Opet nam je grožđe rodilo“ predstavlja nastavak slikarkine fascinacije rajskim voćem, te je sećanja pretočila u slike na platnu.

- Nekoliko poslednjih godina traje njeno interesovanje i posvećenost ciklusu grožđa, vinove loze i vina. Nekoliko prethodnih izložbi, U slavu vinove loze, grožđe i vino su filozofija života, Dok tamjanika zri, pa do ove, šabačke „Grožđe nam je opet rodilo“, pokazuje nam da je Slobodanka prešla dugačag put, posmatrajući širok spektar pojava koje su se odvijali u tokovima umetnosti. Slobodanka je na sasvim drugačiji, ali takođe maestralan način prikazuje ovo božansko voće. Stone aranžmane i vino, na slikama koje odišu tajanstvenom atmosferom i zaboravljenom estetskom kategorijom- ljupkošću prirode. Na nekim slikama ona ume da uzdigne smisao detalja i u samo nekoliko zrna grožđa prepozna univerzum slasti – naglasila je istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić.

Foto: KC


Autorka je naglasila da je ciklus inspirisan stonim zimskim grođem i starim sortama koje su nekada bile prisutne u svakom domaćinstvu, no danas se više ne uzgajaju. Takođe istakla je da postavka ima i religijski momenat, povezan sa pričešćem, te da se može izložba posmatrati kao svojevrsna molitva umetnice.

Slobodanka Rakić Šefer rođena je u Duvaništu, odrasla u Šapcu , školovala se u Beogradu, prvi je šabački magistar slikarstva, davnih godina se otisnula u profesionalne slikarske vode i borila se da pronađe svoje „mesto pod Suncem“ među ogromnom umetničkom konkurencijom.

Izložba je otvorena do 29. septembra.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa