Info

19. oktobar 2023.19. okt 2023.
Foto: Pozorište „Janko Veselinović“

Foto: Pozorište „Janko Veselinović“

Završeni Pozorišni dani „Milivoje Martinović Martin“

Najbolje predstave „Čudo u Šarganu“ i „Večernja ruža“

Osmodnevni praznik teatra pred prepunom salom Kulturno-obrazovnog centra u Bogatiću pokazao je da Bogatić neguje pozorišnu publiku i da festival s razlogom slavi dve decenije trajanja
Pozorišni dani „Milivoje Martinović Martin“ završeni su u petak izvođenjem komada u čast nagrađenih „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ glumaca iz Beograda u režiji Milice Kralj. Osmodnevni praznik teatra pred prepunom salom Kulturno-obrazovnog centra (KOC) pokazao je da Bogatić neguje pozorišnu publiku i da festival s razlogom slavi dve decenije trajanja.

Domaćini, Pozorište „Janko Veselinović“, pripremili su repertoar od šest predstava u takmičarskoj konkurenciji, a gosti su bili teatri iz Aleksinca, Beograda, Rače, Velike Plane, Inđije i Novog Sada. Prateći program sedme večeri festivala obogatio je pesnik Marko Milošević, kome su uvertiru priredile mlade kolege iz Bogatića Veljko Lovčević i Mladen Dukić.

Svakog festivalskog dana, po izvođenju komada, biran je glumac/glumica večeri, a nizale su se predstave: „Tetka od milion dolara“, „Večernja ruža“, „Bure baruta“, „Čudo u Šarganu“, „Udavače“, „Boing boing“. Diplome i plakete za najboljeg mladog glumca, najbolje ženske i muške glavne i epizodne uloge, kao i najbolju predstavu po ocenama žirija i publike, uručili su direktor KOC-a Ivan Ostojić i predsednik žirija Vladimir Putnik. Tročlani žiri, čiji su sastav upotpunili Ranko Stojanović i Slaviša Perić, nije imao lak zadatak.

Foto: Pozorište „Janko Veselinović“


Najbolja predstava u celini je „Čudo u Šarganu“ reditelja Dejana Cicmilovića ansambla CZK „Masuka“ Velika Plana. Po oceni publike, to priznanje pripalo je predstavi „Večernja ruža“ beogradskog Teatra 011 u režiji Nataše Radonjić.

Nagrada za glavnu mušku ulogu festivala otišla je glumcu predstave „Čudo u Šarganu“ pozorišta CZK „Masuka“ Velika Plana Nebojši Milosavljeviću za ulogu prosjaka, dok je Jovana Petrović nagrađena za ulogu Helene u predstavi „Večernja ruža“, Teatra 011 iz Beograda. Priznanje za najbolju mušku epizodnu ulogu pripalo je Milošu Stevanoviću za ulogu Andreja u predstavi „Bure baruta” Račanskog pozorišta KC „Radoje Domanović“, a kao najbolja ženska epizodna uloga ocenjena je Katarina Volkov u predstavi „Večernja ruža” koju tumači Marina Marder iz beogradskog „Teatra 011“. Najbolja mlada glumica festivala je Elena Prnjić kao Žudit u predstavi „Boing Boing“ Novosadskog amaterskog pozorišta.


Šestu godinu zaredom uručena je i nagrada „Zoran Đonlić“ za afirmaciju dramskog amaterizma, a ovog puta je, odlukom Umetničkog saveta, pripala pozorištu „Raša Plaović“ iz Uba. Zavesa je spuštena, do narednog susreta na daskama koje život znače.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa