19. oktobar 2023.19. okt 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ODLIČAN ODZIV NA PREVENTIVNE PREGLEDE U OPŠTOJ BOLNICI

Osam osoba upućeno na dalju dijagnostiku

Ukupno 304 osobe su se odazvale na preventivne preglede koji su u nedelju organizovani u Opštoj bolnici “Dr Laza K. Lazarević“ Šabac. Ultarazvučni pregledi dojke, u cilju ranog otrkivanja karcinoma, urađeni su kod 208 žena, dok je 96 muškaraca uradilo tumor markere na karcinom prostate.

-Verujem da smo se dobro organizovali. Imamo hirurge, radiologeza ultrazvučne preglede dojki. Tamo gde je ultrazvučna dijagnostika treba da se dopuni mamografijom rade se i mamografski pregledi. Fokus je na prevenciji. Sugrađanke treba da se odazovu na poziv, na skrining mamografiju. Rano otkrivanje karcionoma znači izlečenje, kod karcinoma dojke u 98 odsto slučajeva, naveo je direktor OB Šabac dr Slobodan Popović.

Foto: "Glas Podrinja"


Dopunski mamografski pregled urađen je 63 ženama, dok su dve upućene na dalju dijagnostiku. Kod šest muškaraca nalaz je bio patološki i oni su takođe upućeni na dalju dijagnostiku.

Pored svojih uzoraka, Opšta bolnica je radila laboratorijske nalaze i za uzorke iz domova zdravlja okolnih opština.

Foto: "Glas Podrinja"


-Važno je da se građani odazovu i dođu na vreme. Svi pacijenti čiji nalazi budu nesigurni ili visoki upućuju se na dalju dijagnostiku. Niko neće ostati bez kompletne dijagnostike, rekla je dr Jelena Vikić, član Gradskog veća zadužen za zdravlje.

Šabačka ustanova bila je jedna od 150 u Srbiji koje su tog dana organizovale preventivne preglede.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa