19. oktobar 2023.19. okt 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Osnovci iz Petlovače i Zminjaka u poseti Mišaru

Istorijski čas u Domu kulture

Poseta Domu kulture i stalnoj postavci osnovaca. Predavanje o slavnoj prošlosti. Značaj poznavanja istorije šabačkog kraja za mlade naraštaje
Učenici četvrtih razreda iz Zminjaka i Petlovače, posetili su novu stalnu postavku u Muzeju na Mišaru, posvećenu slavnom boju. Istoričar narodnog muzeja u Šapcu i kustos Branislav Stanković održao je istorijski čas osnovcima i upoznao ih sa istorijom Prvog srpskog ustanka.

-Bilo mi je interesantno u Muzeju tokom posete. Saznao sam neke nove stvari o prošlosti i onome šta se dešavala u Srbiji pre 200 godina. Sviđa mi se kako je sve urađeno i kako izgleda. Ponovo bih došao da sve pogledam – rekao je učenik četvrtog razreda osnovne škole Božidar Jelić.

Predavanju je prisustvovao i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i tom prilikom istakao da je Grad uložio značajna sredstva u rekonstrukciju Doma kulture i postavljanje stalne postavke.

Foto: "Glas Podrinja"


-Raduje me što Muzje ima posetioce, a posebno kada su to osnovci iz šabačkih škola. Kroz predavanje kustosa mogu da saznaju više o istoriji svog kraja, te da na drugačiji način sagledaju školsko gradivo – dodao je gradonačelnik i napomenuo da su uz podršku Ministarstva kulture realizovali postavku i obnovili Dom kulture na Mišaru.

-Kustosi i zaposleni u TOŠ-u su veoma zainteresovani da svoje znanje prenesu na decu i posetioce Muzeja. Verujem da slavna prošlost Šapca i Srbije treba da bude predstavljena mladim generacijama. Ovo ima višestruki značaj za učenike, ali i sve one koji posete postavku. Nadam se da će od proleća Mišar biti stalna stanica ekskurzija. Negujemo kulturu sećanja na salvnu prošlost – zaključio je dr Pajić.
M. Ž. B.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa