19. oktobar 2023.19. okt 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PREDSTAVLjENI REZULTATI RADA PU ŠABAC U PRVIH DEVET MESECI TEKUĆE GODINI

Bezbednost dece na prvom mestu

Pre početka školske godine uradili smo analizu i procenu stanja bezbednosti u školama. Angažovani policijski službenici imaju jasno definisane zadatke na šta treba da obrate pažnju u samoj školi, za vreme velikog odmora, ali i nakon završetka nastave. Naši pripadnici su očuvali stabilan javni red i mir tokom trajanja svih manifestacija i nismo imali narušavanje javnog reda i mira od strane više lica i u većem obimu, navodi načelnik PU Šabac Aleksandar Vilotijević
Načelnik Policijske uprave Šabac, Aleksandar Vilotijević, na neformalnom sastanku sa predstavnicima medija izneo je rezultate rada PU u prvih devet meseci ove godine. Kao prioritet je istakao bezbednost dece i borbu protiv ilegalnih miganata.

Sastanku su prisustvovali i PR PU Milica Mićić, kao i načelnik Odeljenja policije Dragomir Papuča, načelnik Odeljenja kriminalističke policije Zoran Todić i šef Odseka za upravne poslove Snežana Milovanović.

Na odručju PU Šabac ima ukupno 61 matična škola i 147 izdvojenih odeljenja. Angažovana su 82 policijska službenika na unapređenju bezbednosti škola, učenika i zaposlenih u matičnim školama, dok je 10 angažovano u osam izdvojenih odeljenja. Takođe, dva ili tri puta u toku dana izdvojena odeljenja obilazi 139 policijskih službenika.

-Pre početka školske godine uradili smo analizu i procenu stanja bezbednosti u školama. Angažovani policijski službenici imaju jasno definisane zadatke na šta treba da obrate pažnju u samoj školi, za vreme velikog odmora, ali i nakon završetka nastave.Učenici osnovnih škola, u okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“, imaju posebne časove koji će im pomoći da usvoje znanja i veštine o bezbednom ponašanju u stvarnom i virtuelnom okruženju, u vanrednim situacijama i bezbednom učešću u saobraćaju. Nastava je planirana za oba polugodišta i odvija se po planu, nastavu drže obučeni pripadnici Ministarstva iz svih linija rada, naveo je Vilotijević.



Ukupan broj krivičnih dela na području PU je u blagom padu u odnosu na prvih devet meseci prošle godine. Evidentiran je manji broj krivičnih dela sa NN učioniocem za oko 26 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je procenat rasvetljenih krivičnih dela povećan.

Evidentiran broj krađa i teška krađa je u manji u odnosu na isti period prošle godine, a evidentirano je po jedno ubistvo i teško ubistvo. Broj zaplena narkotika je približno isti kao prošle godine, ali su količine marihuane i kokaina koje su pronađene znatno veće.

Formirana jedinica za borbu protiv ekološkog kriminala
-Ministarstvo je prepoznalo potrebu za formiranjem posebne organizacione jedinice u Ministarstvu, a samim tim i u PU u Šapcu, koja će se baviti otkrivanjem i sprečavanjem krivičnih dela ekloškog kriminala. Kao rezultat toga imamo povećan broj otkrivenih krivičnog dela ekološkog kriminala preko 100 odsto, naveo je Aleksandar Vilotijević.


Ukupan broj saobraćajnih nezgoda u prvih devet meseci je u blagom porastu, oko 1,5 odsto, u odnosu na isti period prošle godine. Broj osoba koje su izgubile život u saobraćajnim nezgodama je manji, kao i broj povređenih. Smanjen je broj vozača koji su zatečeni da upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, dok je broj vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci u blagom porastu. Broj zadržanih lica koji su prekršili saobraćajne propise je manji za oko 25 odsto.

Nije bilo većih narušavanja javnog reda i mira i pored brojnih manifestacija i događaja na kojima je bio veliki broj učesnika. Ukupan broj prekršaja na području PU je za oko 17 odsto manji u odnosu na isti period prošle godine.

-Napominjemo da policija ima odličnu saradnju sa državnim institucijama i inspekcijskim organima , i da saradnjom sa njima ispunjavamo sve zadatke koji su postavljeni ispred nas. Broj dovedenih i zadržanih lica je povećan u odnosu na prošlu godinu. Na području Pu u Šapcu od početka godine imali smo niz javnih manifestacije: Drinska regata, Vukov sabor, Šabački letnji festival, Šabački vašar i Karneval, Sajam zimnice u Koceljevi, Somovijada u Zvorniku, Hajdučke večeri u Bogatiću i na svim manifestacijama je bilo prisutno po nekoliko hiljada građana. Naši pripadnici su očuvali stabilan javni red i mir tokom trajanja svih manifestacija i nismo imali narušavanje javnog reda i mira od strane više lica i u većem obimu. Na području PU bilo je ukupno 15 blokada od početka godine, blokirani su magistralni putevi Šabac Loznica , neki od njih su u vezi sa ekološkim zahtevima grupe građana koja se odnose na otvaranje rudnika na području grada Loznice (Rio Tinto), tokom blokada nije došlo do narušavanja javnog reda i mira, istakao je Vilotijević.



Tokom ovogodišnje dobrovoljne predaje oružja na području PU Šabac predati je više od 2.800 komada legalnog i ilegalnog oružja. Policijski službenici PU u Šapcu trenutno vrše reviziju nepreregistrovanog oružja i rok da se taj zadatak ostvari je 29. decembar ove godine.

-Nakon nemilih događaja u maju ove godine, Ministarstvo je dalo rok do 8. juna da svi građani koji poseduju oružje u nelegalnom posedu isto mogu predati nadležnim institucijama, a naknadno je taj rok produžen do 30. juna. Tokom tog perioda na području PU u Šapcu predato je više od 1.000 komada nelegalnog oružja, i oko 1.800 komada legalnog oružja, oko 125.000 komada municije i oko 770 komada minsko-eksplozivnih sredstava. Svo oružje i munciju smo nakon tog perioda predali na skladištenje. Vlada je početkom maja ove godine donela Zaključak odnosno Moratorijum za zabranu nabavke oružja koji traje dve godine tj. do maja 2025. godine. Na području PU u Šapcu imamo registrovano 12.236 cevi koje su preregistrovane na novi oružni list, i 5.383 cevi koje su još uvek nepreregistovane a čiji rok za preregistraciju je 5. mart 2024. Godine, rekao je Vilotijević.

Više akcija pronalaženja migranata
Na području PU u Šapcu od početka godine do kraja septembra imali smo veći broj akcija koje su podrazumevale pronalazak migranata. Tokom tih akcija oko 2.000 migranata je prevezeno u prihvatne centre, najčešće su to prihvatni centri Adaševci, Sjenica i Tutin. Pripadnici PU u Šapcu kontinuirano rade na području Šabac-Loznica-Ljubovija. Nastavljamo i dalje sa radom, dajemo svoj maksimum i možemo da primetimo da ove akcije imaju pozitivan efekat, rekao je Aleksandar Vilotijević.


Tokom prethodnog perioda PU Šabac je imala niz preventivih i edukativnih aktivnosti. Neke od njih sproveli su u saradnji sa Savetom za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, učestvovali su na Čivijaškom karnevalu u saradnji sa osnovnom školom „Jevrem Obrenović“, tokom Dečje nedelje pripadnici PU su u cilju promocije projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ proveli vreme u zajedničkom druženju sa decom.

-Pripadnici PU u Šapcu su tokom ove godine više puta i na više lokacija imali postavljene štandove gde smo građane podsećali da predaju svoje oružje tokom trajanje akcije, a pokretni infromativni centar Ministarstva unutrašnjih poslova je postavljen na više lokacija tokom ovih devet meseci (Šabački vašar, Vukob sabor). Policijska uprava izvršava sve zadatke koji su u našoj nadležnosti kako bi bezbednost građana bila na najvišem nivou, zaključio je Vilotijević.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i PU u Šapcu sve veći akcenat stavljaju na preventivni rad i veće prisustvo policije na javnim mestima i događajima, sa ciljem povećanja poverenja građana u policiju.
M.M.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa