Инфо

19. октобар 2023.19. окт 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОДЛИЧАН ОДЗИВ НА ПРЕВЕНТИВНЕ ПРЕГЛЕДЕ У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ

Осам особа упућено на даљу дијагностику

Укупно 304 особе су се одазвале на превентивне прегледе који су у недељу организовани у Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац. Ултаразвучни прегледи дојке, у циљу раног отркивања карцинома, урађени су код 208 жена, док је 96 мушкараца урадило тумор маркере на карцином простате.

-Верујем да смо се добро организовали. Имамо хирурге, радиологеза ултразвучне прегледе дојки. Тамо где је ултразвучна дијагностика треба да се допуни мамографијом раде се и мамографски прегледи. Фокус је на превенцији. Суграђанке треба да се одазову на позив, на скрининг мамографију. Рано откривање карционома значи излечење, код карцинома дојке у 98 одсто случајева, навео је директор ОБ Шабац др Слободан Поповић.

Фото: "Глас Подриња"


Допунски мамографски преглед урађен је 63 женама, док су две упућене на даљу дијагностику. Код шест мушкараца налаз је био патолошки и они су такође упућени на даљу дијагностику.

Поред својих узорака, Општа болница је радила лабораторијске налазе и за узорке из домова здравља околних општина.

Фото: "Глас Подриња"


-Важно је да се грађани одазову и дођу на време. Сви пацијенти чији налази буду несигурни или високи упућују се на даљу дијагностику. Нико неће остати без комплетне дијагностике, рекла је др Јелена Викић, члан Градског већа задужен за здравље.

Шабачка установа била је једна од 150 у Србији које су тог дана организовале превентивне прегледе.
М.М.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa