Инфо

19. октобар 2023.19. окт 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

СВЕЧАНО ОТВОРЕН АУТО-ПУТ РУМА ШАБАЦ

Досањан сан

„Поносан сам што ћемо генерацијама имати да причамо o томе шта смо урадили, али то без вас, грађани Шапца и околине, не бисмо могли никада да урадимо“, рекао је на отварању пута председник Србије Александар Вучић. „Ми ћемо бити чвориште Западне Србије, сигурно један од највећих центара у Републици Србији“ подвукао је градоначелник Шапца Александар Пајић
Најважнији инфраструктурни пројекат у последњим деценијама, ауто-пут Рума - Шабац, свечано је отворен и пуштен за саобраћај у суботу. Укупна дужина ауто- пута је 22 километра, а у оквиру овог пројекта урађен је и нови мост на Сави.

Отварању је присуствовао државни врх, градоначелници и председници општина Мачванског округа, као и представници Азербејџана, одакле је компанија „Азвирт“, извршилац радова.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се о ауто- путу годинама уназад причало безброј пута и да је Шабац готово 50 година чекао мост.

Фото: "Глас Подриња"


-Нико ништа није предузимао и од силних састанака остало је само мртво слово на папиру, док ваша и наша генерација није решила да узме ствари у своје руке, обезбеди нове фабрике, 500 хиљада нових радних места и из тога успешно финансира изградњу ауто- путева по нашој земљи. Ово ће за Шабац много да значи. Сигурност у инвестирању, долазак нових инвестиција. Верујем да до краја 2024. године можемо да завршимо брзу саобраћајницу Шабац- Лозница и то ће заједно са ауто- путем довести инвеститоре у, не само Лозницу, већ и Мали Зворник, Крупањ, Љубовију, читаво Подриње и у значајном источном делу Републике Српске, Босне и Херцеговине. Поносан сам што ћемо генерацијама имати да причамо о томе шта смо урадили, али то без вас, грађани Шапца и околине, не бисмо могли никада да урадимо, нагласио је Вучић.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић навео је да се велики број грађана oкупио да дочека председника, али пре свега поздрави ову велику инвестицију државе у наш град.

Фото: "Глас Подриња"


-Ово ће препородити Шабац. Ово је друго време и Шабац ће бити град будућности. Захваљујем се председнику државе, свим грађанима што су имали стрпљења да дочекамо заједно овај ауто- пут и повезивање са престоницом, Новим Садом, границом са Хрватском. Наставак брзе саобраћајнице према Лозници ће повезати град Шабац са Босном и Херцеговином. Ми ћемо бити чвориште Западне Србије, сигурно један од највећих центара у Републици Србији, подвукао је Пајић.

Ауто-пут је од великог значаја за читав Мачвански округ. Начелник Округа Жељко Марјановић рекао је да истакао је важност овог пројекта за долазак страних инвеститора у овај крај.

Фото: "Глас Подриња"


-Оно што су претходне генерације сањале, наша је досањала. Лозницу пут приближава на сат до Београда, Шабац на 40 минута. Важно је и за стране инвеститоре. Неки су већ дошли, а сигурно ће их сада бити још. Све то ће допринети и развоу мањих општина у Округу. Ауто-пут пролази кроз срце Округа и са приступним саобраћајницама значај је огроман и за Мали Зворник, Љубовију, Крупањ. Када се заврши и брза саобраћајница до Лознице то ће бити нешто што нисмо могли ни да сањамо, рекао је Марјановић.

Председник општине Богатић Милан Дамњановић сматра да је изградњом ауто-пута отворен пут Шапцу и Мачви ка бољој будућности.

Фото: "Глас Подриња"


-Када је председник Александар Вучић обећао, многи нису веровали. Када су почели радови - критиковали су. Када су радови напредовали - почели су са теоријама завере и тумачењем. Данас опет нису ћутали, али нису могли да нађу никакву замерку, и сами су свесни да ће овај пут значити свима. Дуго је овај град, за који кажу да је у неко своје време био испред Београда, чекао да се Београду заиста приближи. Држава, на челу са нашим председником Александром Вучићем, наставила је развој овог града. Шабац је град који је имао први застакљен прозор. Данас су Шапцу и целој Мачви отворени и прозори и врата ка бољој будућности. Отварање аутопута је било спектакуларно, али овај повод ништа мање није ни заслужио, рекао је Милан Дамњановић.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић такође је присуствовао отварању ауто-пута. Истакао је његов значај за све аспекте живота у овом делу Србији, а који ће бити још већи завршетком брзе саобраћајнице до Лознице.

-Ово је, за Мачву, Подриња и шире историјски тренутак. Ова саобраћајница има немерљив значај, што се тиче Јадра, Подриња, Лознице, па и даље према Азбуковици, завршетак и брзе саобраћајнице даће снажан импулс привреди, али допринети и бржем протоку робе, људи, капитала, бољој комуникацији, бољим везама, а и безбедност у саобраћају ће бити на вишем нивоу. Срећан сам као и сви због отварања ове деонице, а са нестрпљењем чекамо следећу годину када ће се отворити брза саобраћајница Шабац – Лозница, рекао је Видоје Петровић.

Фото: "Глас Подриња"


Камил Алијев, власник компаније „Азвирт“ изразио је радост због заједничког обележавања грађевинског подухвата српских и азербејџанских градитеља. Истакао је да је и за њих овај дан посебан.

-Веома се радујемо што годину дана пре уговореног рока грађанима Србије предајемо на употребу ауто-пут од Руме до Шапца и овај колосални мост на коме се налазимо. „Азвирт“ је играо значајну улогу у развоју транспортне инфраструктуре Азербејџана и чини нам професионалну част што доприносимо унапређењу мреже ауто-путева Србије. Током претходних година уложили смо максималне напоре да будемо поуздан и достојан партнер српске и азербејџанске Владе и својих запослених, да оправдамо указано поверење поштујући све уговорне обавезе и рокове по највишим међународним стандардима. Са жељом да нас српски народ упамти по квалитету наших путева непрестано смо радили, чак и током пандемије.“Азвирт“ не гради само мостове и путеве, већ и трајне везе између Азербејџана и Србије и наших народа, рекао је Алијев и пренео поздраве и честитке радника „Азвирта“.

Укоро брза саобраћајница, али и нова болница, пут до Текериша
Вучић је говорио и о завршетку брзе саобраћајнице Шабац – Лозница. Навео је да су из компаније „Азвирт“ рекли да на зависи од њих да ли ће до краја 2024. године бити готов, него од државних органа Републике Србије. Овом приликом најавио је и скори почетак изградње нове болнице.
-Тражим од вас из Владе Србије, од директора јавних предузећа, да не седите у својим канцеларијама него да сваки дан радите на томе да људи у Подрињу коначно добију најбрже могуће путеве, да би могли да долазе нови инвеститори и да запослимо Подриња и са једне и са друге стране Дрине. Тако ћемо им гарантовати останак на вековним огњиштима, да не иду у Београд, Минхен и друге европске градове. Морамо да улажемо новац у сиромашније делове Србије, а не све да завршава у Београду. Ускоро ћемо да кренемо у изградњу нове болнице у Шапцу. Ускоро ћемо да урадимо пут до Текериша са шабачке стране. Наредних дана ћемо знати и можемо ли да радимо пут према Сремској Митровици, рекао је Вучић.


Камил Хасијев, амбасадор Азербејџана обратио се окуљенима на српском језику. Истакао је да су односи две земље достигли ниво стратешког партнерства.

-Наша привредна сарадња се такође развија и има велики потенцијал. Поносни смо што компаније из Азербејџана, као што је „Азвирт“ доприносе развоју привреде пријатељске Србије. Чврсте пријатељске везе између наше две земље тестиране су временом и чврсто су засноване на међусобном поштовању норми и принципа међународног права, укључујући и оне који се односе на суверенитет и територијални интегритет. Данас је Република Србија један од најближих пријатеља и партера Азербејџана на европском континенту, навео је Хасијев.

Фото: "Глас Подриња"


Путарина ће до Нове године бити бесплатнa. Цена путарине од Шапца до Руме износиће 100 динар. Путарина од Шапца до Хртковаца биће 40 динара, а од Хртковаца до Руме 60 динара.

Током отварања ауто-пута у Хртковцима су били постављени штандови на којима су промовисани Шабац и Лозница. Шабац је представљала Туристичка организација града Шапца, КУД „Абрашевић“ и спортски клубови.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa